felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Furcsa körök Szibériában

Furcsa körök Szibériában

Furcsa, kör alakú jelenségeket fotózott le a nemzetközi űrállomás legénysége, illetve a NASA Modis nevű műholdja Szibéria egyik legnagyobb tavának, a Bajkálnak a jegén.

i29_00010557

A két, egyenként négy kilométer átmérőjű szürke kör a tó jegének elvékonyodását mutatja, tökéletes geometriai formában. Április ötödikén észlelték őket először, és egészen a hónap végéig megfigyelhetőek voltak, amikor a jég széttöredezett alattuk. A Bajkál a világ legmélyebb és az egyik legnagyobb édesvizű tava, egyes pontjain 1600 méternél is mélyebb. Az évnek ebben a szakaszában nagyon gyorsan változik rajta a jégtakaró, előfordul, hogy egy nap leforgása alatt elolvad, majd éjjel újra befagy. A tudósok elvetették a képeken rögtön földönkívüliek nyomát felfedezni vélő ufóhívők teóriáit, de még nem tudtak kielégítő magyarázatot adni a körök létrejöttére.

524847_07457bc4dab0141e1e3daec5be25d3e9_wm

 

A mélyből feltörő hatalmas melegvíz-buborékok okozhatnak ilyen formájú olvadásokat a vékony jégtakarón, és a tudósok rendszeresen megfigyelnek ilyen jelenségeket a tó vizében – a Bajkál ugyanis egy geológiailag igen aktív hasadékban fekszik, ahol gyakoriak a kisebb földrengések, és a tó feneke tele van meleg vizű forrásokkal. A körök azonban nem ott jelentek meg, ahol a víz hőtérképe ezt indokolta volna, sőt az egyik éppen a Bajkál egyik legmélyebb és leghidegebb vizű pontján, a tó déli csücskében volt megfigyelhető egész áprilisban.

Hasonló köröket egyébként 1985-ben és 1994-ben is megfigyeltek már a tó jegén, ekkor néhányan ufókat is láttak a környéken. Éppen ezért az ufóleszállási nyomként értékelt köröket az ufókutatók kapcsolatba hozták az idegen űrhajók vízkészletének pótlásával.

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up