felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Űrtoll vagy ceruza?

Űrtoll vagy ceruza?

Amikor a NASA elkezdett asztronautákat küldeni az űrbe, hamarosan rájöttek, hogy a golyóstoll nem működik gravitáció nélkül. Hogy megküzdjenek ezzel a súlyos problémával, NASA-kutatók kifejlesztettek egy olyan tollat, ami ír gravitáció nélkül, fejjel lefelé, víz alatt, és majdnem minden felületen, valamint fagypont és 300°C között bármilyen hőmérsékleten. Mindez egy évtizedbe és 12 milliárd dollárba került. Az oroszok ceruzát használtak.

A NASA és a Snopes.com szerint a kezdeti időkben a szovjetek és az amerikaiak egyaránt ceruzát használtak az űrben. A szabadon lebegő törött ceruzahegy, az űrkabinban könnyen lángra kapó ceruzafa és a gyúlékony grafit azonban többszörös veszélyt jelentett az űrhajósokra. A ceruzák hátrányait felismerő Paul C. Fisher 1965-ben – több mint egymillió dollárt áldozva a projektre – kifejlesztett egy űrbiztos tollat, melyet tesztelésre elküldött Robert Gilruth-nak, a houstoni űrközpont igazgatójának.

A Snopes és a NASA honlapján olvasható információk szerint Fisher az íróeszközt nem az ő rendelésükre készítette, kutatásait maga finanszírozta. Mi viszont találtunk egy Fisherrel készült interjút, melyben a feltaláló arról számol be, hogy 1965-ben a NASA-tól keresték meg őt. Ugyanebben a beszélgetésben számolt be arról is – talán egy újabb legendát keltve életre ezzel – , hogy a toll fejlesztésének ötletét álmában visszatérő, halott apja súgta meg neki.

A tollak végül kétéves tesztelést követően az Apollo 7 1968-as útján mutatkoztak be élesben. Az első szovjet rendelés – 100 tollra és 1000 tintapatronra – 1969-ben futott be a céghez. Az íróeszközt civilek is megvásárolhatják, akár az interneten keresztül is.

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up