felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Haldokló csillagok körül laknak az idegen civilizációk?

Haldokló csillagok körül laknak az idegen civilizációk?

Nagy valószínűséggel haldokló csillagok körül keringő bolygókon fedezhetünk fel elsőként idegen civilizációt egy új kutatás szerint.

Az elmélet szerint a fehér törpecsillag körül keringő földszerű bolygók légkörében sokkal könnyebben látható meg az oxigén, mint a normálisan működő, aktív, Nap-szerű csillagok kísérői esetén, a nagy mennyiségű oxigén pedig élet jelenlétére utal – írja a Daily Mail.

A Naphoz hasonló csillagok életük végén fehér törpecsillaggá válnak, ledobják külső héjukat, de a modellek szerint az ilyen, lassan hűlő és halványuló égitestek évmilliárdokra elegendő hőt biztosítanak a körülöttük keringő bolygóknak, holdaknak. Mivel a fehér törpe sokkal hidegebb, mint egy normál csillag, sokkal közelebb lenne hozzá a lakható zóna, az a sáv, ahol folyékony halmazállapotban lehetne jelen víz és megfelelő körülmények következtében eséllyel alakulhatna ki élet. Egyes elméletek szerin szerint a fehér törpe körül a lakható zónában keringő bolygó mintegy 1,6 millió kilométerre lenne a csillagtól, azt körülbelül tíz óránként kerülné meg.

Mielőtt azonban a csillagból ilyen békés nyugdíjas válik, vörös óriás korában brutális pusztítást visz végbe a közelében. Ebből kifolyólag csak olyan bolygón alakulhat ki élet fehér törpe körül, mely a végstádium tusája után érkezik a lakható zónába akár a naprendszer külsőbb pontjáról, vagy pedig úgy képződik a csillag által hátrahagyott gázokból, ködből, porból második generációs világként.

A Tel-avivi Egyetem szakemberei szerint 500 közeli fehér törpe vizsgálata során egy vagy több lakható bolygóra is bukkanhatunk. Arra, hogy lakható-e az égitest, a légkörében található oxigén jelenlétéből következtetnek, melyet az elmélet szerint az atmoszférán áthaladó csillagfény kémiai “ujjlenyomata” engedné következtetni a tudósokat. A földi tapasztalatok azt mutatják, hogy ameddig van legalább növényi élet a bolygón, az oxigén a fotoszintézis miatt folyamatosan újratermelődik. Amennyiben elfogyna az utánpótlás, azaz megszűnne mindennemű élet, az oxigén egyszerűen feloldódna az óceánokban és oxidálná a felszínt.

A tervek szerint a 2010-es évek végén állítják Föld körüli pályára a James Webb űrteleszkópot, a Hubble tervezett utódját, amelynek segítségével elvileg képesek lesznek a távoli bolygók légkörének vizsgálatára, az oxigén és a vízgőz jelenlétének megállapítására nagyjából tíz órás megfigyelési idő is elegendő lenne.

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up