felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Lézeres vezérléssel képesek leszünk irányítani a villámot

Lézeres vezérléssel képesek leszünk irányítani a villámot

Egyelőre kis léptékben, két elektróda közötti kisülés alkalmával sikerült egy új módszerrel végig irányítás alatt tartani az elektromos ívet. A lézeres vezérlés új korszakot nyithat a kisülésfizikában.

Mint a sci-fiben: irányítani a villámlást

Évezredek óta figyeljük rettegéssel vagy izgalommal az éjszaka sötétjét szétszaggató fénypászmákat. S noha egy villámhárító segítségével ma már célpontot adhatunk a villámcsapásoknak, a kisülés cikkcakkos pályáját nem voltunk képesek előre jelezni.

Kanadai fizikusoknak sikerült lézer segítségével irányítani az elektromos kisülést, sőt, azt még arra is késztették, hogy elkerüljön tárgyakat. A québeci INRS kutatóintézet nemlineáris optika professzora, Roberto Morandotti által vezetett csapat több évtizede vizsgált problémára talált ezzel választ.

Az ívkisülésnek a technika számos területén veszik hasznát, a Tesla-tekercsektől a szikraforgácsolásig.
Ám a felhasználási lehetőségek köre nagyságrendekkel bővülhet a kisülés nyomvonalának szabályozásával, olvasható Science Advances folyóiratban megjelent tanulmányban.

11665025_840027252742239_373186017_o

Különféle íveket húztak az elektródák között

Legyen bár szó meterológiai jelenségről vagy néhány centiméteres elektródákról, a jelenség jellemzői hasonlóak: az eltérő töltések közötti térben elektromos ív alakul ki, amelynek csak a kiinduló- és végpontja meghatározott.

A kutatóknak sikerült a kisülést lézerrel irányítás alá vonni. Kiderült, hogy az eltérő lézernyalábok más-más tulajdonságot és pályát kölcsönöznek a kisüléseknek: azok haladhatnak egyenes vonalban, de akár parabola alakú ívben is, illetve a számítások szerint a nyalábok variálásával nemcsak S alakú, hanem bármilyen más pálya is létrehozható.

Az irányítás egyelőre néhány centiméteres távolság esetén működik, továbbá nagy energiájú lézerre, különleges laboratóriumi eszközökre van hozzá szükség. Ám a kanadai kutatók remélik, hogy az általuk kifejlesztett technológiát alapul véve előbb-utóbb a diákjaik meglelik a módját, miként lehet az irányított ívkisülést a hétköznapokban hasznosítani.

Forrás: origo.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up