felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Két, eddig ismeretlen bolygó lehet a Naprendszerben

Két, eddig ismeretlen bolygó lehet a Naprendszerben

Egy friss tanulmány szerint még legalább két, akár a Földdel megegyező mérető bolygó is keringhet a Naprendszer szélén, a Plútó törpebolygó pályáján túl.

Az analízis a Neptunusz pályáján kívül található Kuiper-övben, illetve az ezen túl lévő, úgynevezett szórt korong nevű területen, illetve az Oort-felhőben található objektumok mozgását vizsgálta. A csillagászoknak az tűnt fel, hogy a vizsgált égitestek nem véletlenszerűen mozogtak, hanem egy bizonyos rendszerben, vagyis elképzelhető, hogy egy olyan bolygó gravitációja befolyásolja őket, amelyet még nem fedeztünk fel.

6910902-solar-system-wallpaper

Carlos de la Fuente Marcos, a madridi Complutense Egyetem csillagásza biztos a számítások helyességében, és tisztában van azzal, hogy ő és csoportja komoly változásokat hozhat a csillagászat életébe, ha kiderül, hogy igazuk van.

Más csillagászok kétkednek az eredményekben. Egyrészt azért, mert a Naprendszer kialakulását leíró, jelenleg elfogadott elmélet nem teszi lehetővé, hogy bolygók képződjenek a Neptunusz pályáján túl, másrészt pedig azért, mert sokak szerint a madridi csoport egyszerűen túl kevés, összesen 13 darab, úgynevezett Neptunuszon túli objektum megfigyelésére alapozza a számításait. Ez utóbbi kétséget feloldhatja, hogy a madridiak további ETNO-k megfigyelési adatait ígérik a közeljövőben.

Kapcsolódó linkek:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kuiper-öv

http://hu.wikipedia.org/wiki/Szórt_korong

http://hu.wikipedia.org/wiki/Oort-felhő

http://hu.wikipedia.org/wiki/Neptunuszon_túli_objektumok

http://thespacereporter.com/2015/01/researchers-solar-system-may-have-planet-x-planet-y/

Forrás: index.hu – Kolbert András

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up