felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Repülőt küldene a Marsra a NASA

Repülőt küldene a Marsra a NASA

A világűrből szondák, a bolygó felszínén pedig négykerekű járművek kutatják a Mars titkait. A vörös bolygó égboltján suhanó repülőgépet eddig még nem sikerült küldenie az emberiségnek a Marsra, a NASA azonban most változtatna ezen. A tervek szerint az égi jármű 2024 körül érkezne a planétára.

mars_prandtl-mCROP

A bumeráng alakú Prandtl-m (Preliminary Research Aerodynamic Design to Land on Mars) egy olyan távirányítású vitorlázórepülőn alapul,

amelyet a NASA mérnökgyakornokai terveztek még 2013 környékén.

Az új fejlesztést az év végén fogja tesztelni az amerikai űrügynökség.

A prototípust egy ballon juttatja majd 30 kilométeres magasságba. A földi légkör itt sokkal ritkább, így jól lehet vele szimulálni a marsi atmoszférában uralkodó körülményeket.

A tervezett eszköz 1,2 kilogrammot nyomna, és szénszálból, vagy üvegszálból készülne.

A hosszú távú cél az, hogy a gépet úgy alakítsák ki, hogy beleférjen egy apró (CubeSat szabványú) műholdba. A parányi szatellitet a következő marsjáróval együtt küldenék a vörös bolygóra.

A marsi atmoszférába érkezve a repülőgép különválna, és siklás közben nagyfelbontású fotografikus térképet készítene a bolygó felszínről.
A cél, hogy a tudósok minél több lehetséges leszállóhelyet felderítsenek. Ez alapvető fontosságú lenne a 2030-ra tervezett emberes Mars-küldetés végrehajtása szempontjából.

Forrás: Origo

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up