felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Így mutatna az égbolt, ha látnánk az összes aszteroidát

Így mutatna az égbolt, ha látnánk az összes aszteroidát

Milyen lenne, ha az összes, általunk ismert aszteroidát látnánk az éjszakai égbolton? Ennek járt utána egy csillagász, aki látványos vizualizációt készített az elképzelt jelenségről.

Az észak-írországi Armagh Obszervatórium csillagásza, Scott Manley látványos videót állított össze arról, hogy mi lenne, ha az általunk ismert összes – szám szerint 5000 – földközeli aszteroida egyszerre lenne látható az éjszakai égbolton.

20150122_2004_bl86_kisbolygo_foldkozelben_lead

Ahogyan Manley magyarázza a videóban, az aszteroidák a puszta emberi szem számára – ellentétben például a csillagokkal, vagy egyes bolygókkal – láthatatlanok, mivel túl kicsik és haloványak, viszont gyorsan haladnak és sebességük is változó. Manley a felvételen azt mutatja, hogy a Földről nézve bolygónk forgásához képest ezek az aszteroidák hogyan mozognak.

”Láthatjuk őket, amint útvonalukat követve a Föld közelébe kerülnek, majd tovább haladnak. A száguldó kisbolygók mozgása valójában bolygónk és az aszteroidák mozgásának kombinációja” – mondta a csillagász. A YouTube videóban szereplő nyilakkal irányíthatjuk a nézőpontunkat is.

[embedplusvideo height=”400″ width=”600″ editlink=”http://bit.ly/1go5elR” standard=”http://www.youtube.com/v/huC3s9lsf4k?fs=1″ vars=”ytid=huC3s9lsf4k&width=600&height=400&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep1870″ /]

Csak parányi töredékét ismerjük a valós számnak

A mozgóképen töméntelen mennyiségű aszteroidát látunk különböző pályákon mozogni, Manley azonban rámutat arra, hogy ezek „csak” földközeli objektumok. Közeliségük ellenére messze nem ismerjük az összes létező ilyen jellegű objektumot, jelenleg csupán egy százalékukról van tudomásunk.

Ennek megvan a prózai oka: nem nézhetünk teleszkópjainkkal közvetlenül a Napba, így a központi csillagunk környékén mozgó kisbolygók a megfigyelés alatt „láthatatlanok” maradnak számunkra.

Persze erre is van megoldás: ha egy űrtávcsövet küldenénk a Föld és a Nap közé, akkor az eszköz megfigyelhetne sok, számunkra egyelőre észlelhetetlen földközeli objektumot.

Forrás: Origo

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up