felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Ötmilliárd éves galaxis akadt horogra

Ötmilliárd éves galaxis akadt horogra

Ötmilliárd éves galaxist fedeztek fel ausztrál asztronómusok, a csillagváros alig valamivel a Naprendszer előtt keletkezett.

A kutatók az Ausztrália nyugati részén kiépített nagyszabású rádiótávcső-rendszer, az ASKAP (Australian Square Kilometer Array Pathfinder/Ausztrál Négyzetkilométeres Hálózati Helykereső) segítségével végezték a megfigyeléseket, így észlelték a kozmikus rádióhullám-nyalábot, amely az Oltár (Ara) csillagkép irányából, a PKS B1740-517 katalógusjelű galaxis felől érkezett.

Ezeket a rádióhullámokat a kozmikus háttérzaj miatt képtelenek érzékelni más obszervatóriumok, ám az ASKAP tisztán vette az adást.

11312842_1008615925837847_727540456267868014_o

Ez azt jelenti, hogy a berendezés segítségével olyan galaxisokat fedezhetünk fel, amelyek észlelésére más teleszkópok képtelenek” – emelte ki a kutatásokat irányító James Allison, az ausztrál tudományos akadémia, a CSIRO csillagásza.

Elaine Sadler asztrofizikus, a Sydney-i Egyetem tanára a csapat további kutatási terveit ismertetve elmondta, hogy az 5-8 milliárd éves galaxisokra vadásznak majd. E galaxisok vizsgálatával a tudósok azt remélik megfejteni, hogy tízmilliárd évvel ezelőtt miért zajlott a mainál tízszer gyorsabban a csillagképződés folyamata.

Forrás: origo.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up