felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Az internet megőrjíti az embereket

Az internet megőrjíti az embereket

A közösségi hálók zombivá változtatnak bennünket, egész nap szintetikus élelmet keresve az elménk és a szívünk számára, de sehogy se lakunk vele jól. A tudósok nem dramatizálják túl a helyzetet, de felhívják a figyelmet erre az aggasztó problémára.

11728850_1011363938896379_2289491445481045051_o

Ez egy új betegség, amely az internet gyors terjedésének köszönhető. A tudósok egyelőre nem jegyzik ezt mentális betegségként, de nincs kétség a felől, hogy ez egy súlyos függőség. Olga Szerebrovszkaja pszichológus a következőket nyilatkozta:

Ez nem egyfajta mentális zavar. Valaki függővé válik, más pedig nem. Az emberek alapjában véve hajlamosak a függőségre: az alkoholtól a dohányzásig. Van egy személyiségtípus (akit ”függőnek” is hívnak), amely így vagy úgy, de valaminek a rabjává válik. Ma ez lehet akár hálózati függőség is. Ez a személyiség patológiájának egyik formája. Mivel ez a patológia igen változó lehet, így csak a legsúlyosabb esetekben van szükség gyógyszeres kezelésre. A normál esetekben elég a pszichoterápia. Azonban az ember általában nem áll készen erre a kezelésre, ugyanis a hálózati kommunikációban azt keresi, amit a valóságban is, csak itt sokkal könnyebb módon.

Másrészt a fejlődést nem lehet megállítani, amelynek a közösségi hálók (és tágabb értelemben az internet) nem a legrosszabb eredménye. Azonban mint minden más eredmény esetében is, meg kell tanulni megfelelően használni azt. Az internethez kapcsolt fegyver és számítógép önmaguktól nem ölnek, minden az adott embertől függ. AntonMerkurov média-szakértő nyilatkozott:

A közösségi háló egy új jelenség, amely az egyedülálló médialehetőségeknek és az internet elterjedésének köszönhető. Egyrészt ez egy kommunikációs eszköz, ami sokkal kényelmesebb, mint a telefon vagy a hagyományos levél. Másfelől viszont addiktív és meg kell találni az egyensúlyt, ami minden embernél más.

A szakértők az ”Internet-függőség” öt fő alítpusát határozták meg, amely leírja, hogy pontosan mitől lett függő az ember: kiber-szex, virtuális társkeresés, online tőzsdei kereskedelem és szerencsejátékok rabja, kényszeres szörfözés, és végül az egyik legnépszerűbb szenvedély, a számítógépes játékok iránti függőség.

Amennyiben a fent említett jelek közül legalább egy jellemző Önre, úgy ideje elgondolkodni a lelki egészségéről.

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up