felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Meteoritok a Holdon: újabb probléma?

Meteoritok a Holdon: újabb probléma?

Mennyire tekinthető komolynak a meteoritprobléma a Holdon? Ismeretes, hogy Oroszország és más államok hosszú távú, lakható bázisokat akarnak ott kialakítani.

Bár azokról a veszélyekről, amelyeket az égitesten fenyegethetik az embereket, a kozmikus ügynökségek általában hallgatnak. Nemrégiben azonban ez a probléma előtérbe került, miután nagy mérető meteorit csapódott be a Holdba.

11411984_1011365015562938_3804338733974645361_o

A meteorit a Hold sötét oldalába vágódott be. Az esemény március 17-én történt, de csak a napokban közölte a NASA, később pedig más források is. A tudósok kiszámolták, hogy egy 40 kilogramm tömegű, félméteres nagyságú szikladarabról van szó, amelynek sebessége másodpercenként meghaladta a 25 kilométert. A becsapódáskor felszabadult energia 5 tonna trotill robbanóerejének felelt meg. A becsapódás helyén 20 méteres krátert keletkezett.

Ez volt a legnagyobb meteorit becsapódás 2005 óta, amióta rendszeresek a megfigyelések, és több mint 300 becsapódást dokumentáltak. Nem nehéz elképzelni, mi történik, ha egy 40 kilogrammos kő belevágódik a lakott modulba! A Holdnak nincs légköre, ami védelmet nyújtana, vagy legalábbis lelassítaná a közeledő meteorit óriási sebességét.

A Hold felszíne kráteres. De kevés a valószínűsége annak, hogy egy nagyobb meteorit becsapódik – véli Vlagyimir Szurdin kutató.

A Hold felszínén ez nem jelent veszélyt az űrhajósokra. Ilyen tömegű meteoritok ritkán csapódnak be. Nem tételezzük fel, hogy bevágódhatnak űrállomásba vagy a Holdon tartózkodó űrhajósokba. Ezerévenként csak néhányszor lehet ilyen mértékű meteorit-becsapódás.

Sokkal nagyobb veszélyt jelentenek az apró, kavics méretű részecskék. Ezek a Föld esetében nem okoznak gondot, mert a légkörben elégnek, a Holdnál viszont eljutnak a felszínig. Egy-egy ilyen aprócska kavics megrongálhatja a berendezéseket, átvághatja a szkafandert, és akkor az űrhajós megfulladna. Szerencse, hogy az Apolló-expedíciók idején-a 60-as és a70-es években – ilyen eset nem történt –mondja a szakember.

Az asztronauták összességében másfél hetet töltöttek a Holdon, és nem volt meteoritok okozta kár. Amennyiben azonban egy hosszú távú bázisról van szó, azt jobb a talaj alatt elrejteni.

A friss meteoritkráterek a Holdon mély vájatokat vágnak, amelyekből érdekes geológiai mintákat nyerhetők. Ilyen helyek mellett érdemes elhelyezni az eljövendő expedíciókat – mondja Vlagyimir Szurgyin.- A holdszputnyikokkal pontosíthatók a kráterek koordinátái.

A tudósokat az is elgondolkodtatja, hogy a látványos meteorit-becsapódás a Holdon egybeesett a meteorit tevékenység aktívabbá válásával is a Földön. A meteoritok nagyok voltak, eljutottak a légkör alsó rétegéig, vagyis nem a megszokott jelenségről van szó. Van olyan feltételezés, hogy a Föld-Hold rendszer időnként áthalad az aszteroida-övtől származó meteoritdarabok gigászi gyűjtőjén.

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up