felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » A megvalósult orwelli látomás, és WikiLeaks

A megvalósult orwelli látomás, és WikiLeaks

Orwell talán legismertebb regénye. Szinte mindenki hallott róla. Az 1984 vezette be a ma már híres mindent látó Nagy Testvér alakját. A Gondolatrendőrséget, amely Teleképeket sugároz, mert kamerát tartalmaz. Megjelenésekor Sztálint és a kommunista diktatúrát látták és azonosították vele. Felismerhető benne a világ összes diktátora és önkényuralmi rendszere. Bújjon akár a demokrácia mezébe is.

11540829_1012950152071091_2504731172866558403_o

Orwell a politika és a nyelv viszonyáról is ír. A legtömörebben ez a kis idézet demonstrálja a nyelv torzulását:„a Béke-minisztérium háborúval foglalkozik, az Igazság-minisztérium hazugságokkal, a Szeretet-minisztérium kínzással, s a Bőség-minisztérium éheztetéssel.”

A jelenségnek neve is van: Newspeak, azaz az Újbeszél.

Az Újbeszél nyelvet beszélő demokrácia exportőrök napjainkban olyan propaganda-kifejezéseket használnak, mint békekikényszerítő műveletek, békefenntartó csapatok, terrorizmus elleni háború. Valamennyi mögött háborúk folynak, tragédiák húzódnak meg. Gondoljunk csak a sebrenicai tömeggyilkosságokra, amit békefenntartók is végignéztek.

A civilizált világban a polgári jogokat törvények biztosítják. Bizonyos, a világ sorsát befolyásolni képes érdekcsoportok minden eszközt felhasználnak, hogy Orwell 1984 könyvében is olvasható módon korlátozzanak demokratikus jogokat. A 2001. szeptember 11. után ezzel élt is az Egyesült Államok.

A Nagy Testvér mindenkire irányíthatja a tekintetét: gondoljunk, a méter pontossággal bemérhető mobiltelefonokra, a telefon lehallgatásokra, az email-figyelő hálózatra, a titkos szolgálatok által figyelt közösségi oldalakra. A demokratikus hatalom erre mindig találóan válaszol. Akinek nincs oka félni, az ne is féljen.

Itt lép a képbe a titkos diplomáciai iratok kiszivárogtatásának ügye is. Emlékezzünk csak arra, hogy 1978-ban a Szovjetunió bevonulására Afganisztánba. A Szovjeteket a nem létező afgán kommunisták hívták. Az USA minden fórumon elítélte ezt, sőt bojkottálta a szövetségeseivel a moszkvai olimpiát. Négy év múlva a Szovjetunió ugyan azt tette. De az Afgán háború 33 éve tart.

Amikor közölni kezdték WikiLeaksék az afganisztáni háborúról szóló, anyagokat akkor néhány kellemetlen dolog kiderült. A háborút az amerikaiak azzal a szlogennel folytatják, hogy Afganisztán ne váljon ismét az al-Kaida menedékhelyévé, terroristabázissá. De a szovjetek kivonulása óta is az. Az USA demokrácia exportja ellenére is az. Sőt, a háború atrocitásai, kegyetlenkedései újabb erőket vonzanak az USA ellenes csoportokba. Egyébként, pedig a különböző terrorhálózatok egész jól elvannak az afgán hátország nélkül is. A szeptember 11-i események résztvevői többek között az USA-ban kaptak pilóta kiképzést.

A WikiLeaks leleplezése-, amiről lehet vitatkozni, hogy hasznos vagy káros,- tehát arról szól, hogy az Egyesült Államok felelős, vagy inkább felelőtlen döntéshozói ezeknek az ismereteknek a birtokában is folytatják az elhibázott műveleteket, a megnyerhetetlen háborút. Vért, szenvedést okozva, viszont a fegyvergyártók milliárdos bevételre tesznek szert.

A WikiLeaks akcióját többen azért üdvözölték, mert végre nyilvánosságra kerültek politikusok, kormányok viselt dolgai. A kiszivárogtatott anyagok, rávilágítanak, hogy a politikusok hajlamosabbak etikátlan vagy akár törvénytelen dolgokat is művelni, ha azt feltételezik, hogy cselekedetükre nem derül fény. Arra is rámutat, hogy egy szuperhatalom hogyan élhet vissza ezzel a jogával. Mert mit ér a harag hatalom nélkül. Az USA most haragszik. Az USA még nagyhatalom. De már nem sokáig. Kína jön. Nagyon jön.

Az új világrendben, amely az I. de különösen a II. világháború után kialakult, azaz igazán veszélyes, hogy vannak “Nagy Testvérek”, akikről semmi nem derül, vagy derült ki. Eddig. De ők, akik mindenkiről tudnak mindent. A mindentudásukkal viszont gyakran visszaélnek. Lásd Irak megtámadását, a hírszerzési adatok meghamisítását.

A WikiLeaks jelenségben csak annyi jó van, hogy legalább egy kis visszabillenés ebben az asszimmetriában. A Szovjetunió felbomlása után a nyugati Nagy Testvér ott állt tanácstalanul, ellenségkép nélkül. Kitalálta az aszimmetrikus hadviselést. Aztán helyre billentette az asszimmetriát Afganisztánban, Irakban. Hogy milyen eredménnyel, az jól ismert.

WikiLeaks arra is rávilágított, hogy a Wilsoni elveket nem csak az I. világháború után taposták lábbal, hanem az USA külpolitikájában sem érvényesültek. Wilson külpolitikai elképzelései egy olyan nemzetközi közösség köré épültek, amely az államok közötti vitákat békés módon oldja meg, biztosítja a tengerek szabadságát, a semlegesek jogait, és segíti a demokrácia terjedését – békés eszközökkel.

Szomorú, hogy az USA szövetségesei nem vették észre, vagy nem akarták észre venni, hogy több esetben olyan háborút támogatnak, amely az Egyesült Államok részéről pusztán anyagi (gyakran az olajkészletek feletti ellenőrzés) érdekből indított erőszakos fellépés.

Az sem zavarja a szövetségeseket, hogy a háború nemzetközi jogi háttere és a nemzetközi szervezetek általi szankcionálása is nagyon gyenge lábakon áll. Sőt nagyon ingatag az alap, mindössze komoly jogi csűrés csavarással lehet igazolni a különböző beavatkozásokat.

Az USA neokonzervatív héjái fenn szeretnék tartani országuk morális vezető szerepét a nemzetközi életben, és a “demokratikus békét” gyakorlatilag úgy képzelik el, hogy a többi állam elfogadja az amerikai demokrácia-felfogást. A neokonzervatívok birodalom felfogása, és megvalósítása az orwelli 1984 szellemében történt, illetve történik.

Aki még nem olvasta már azért is el kell olvasnia, mert nagyon kevés az olyan könyv, amely Orwell 1984-éhez fogható hatással lett volna korára. Valódi érzelmeknek a politikában sincs helye, mert néha a diplomáciában a nem, igent jelent. A demokrácia is alkalmazza a Teleképet, mely egyszerre sugározza a propagandaanyagokat és kamerázza a jelenlévőket.

Ahogy Orwell írta: „Nem az a lényeg, hogy valóban van-e háború, s mivel döntő győzelem úgysem lehetséges, nem is az, hogy a háború jól megy-e vagy rosszul. Csak arra van szükség, hogy háborús állapot legyen.”

Vagy a másik híres idézete egy igaz, hogy ez Állatfarmból: „vannak az egyenlők, és az egyenlőnél egyenlőbbek.” Van, aki védi és óvja a demokráciát, csak nem gyakorolja.

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up