felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Távolról tudja lehallgatni az Android mobiltelefonok mikrofonját az FBI – Kikapcsolt mobil is lehet poloska

Távolról tudja lehallgatni az Android mobiltelefonok mikrofonját az FBI – Kikapcsolt mobil is lehet poloska

A nemrégiben kirobbant internetes megfigyelési botrány híreit olvasgatva az ember néha már nem tudja, hogy még a valóságban van -e vagy egy paranoid elme rémálmaiba csöppent -e át. Főleg, ha elolvassa a Wall Street Journal az ügyben született legújabb cikkét is, amely nem kevesebbet állít, mint hogy az amerikai szövetségi nyomozóhatóság távolról képes aktiválni az Android telefonok és egyes laptopok mikrofonját, kvázi maga a megfigyelt személy által biztosított lehallgatókészülékké átfunkcionálva azokat.

A közismert újság – melynek információi állítólag az FBI-hoz “közelálló” személyektől származnak – azt állítja, hogy ilyen és hasonló, gyakorlatilag a céleszközök meghackelését jelentő módszereket a hatóság rendszeresen alkalmaz, elsősorban a szervezett bűnözéssel, a gyermekpornográfiával és a terrorizmussal kapcsolatba hozható ügyekben.

11782478_1019606858072087_7631776446748303325_o

Ugyanakkor az elektronikus bűnözési nyomozások során tartózkodnak ezen módszerek használatától, mert attól félnek, hogy az ilyen ügyekben érintett informatikai szakemberek rájönnek a megfigyelés tényére és módjára, illetve akár publikálják is annak részleteit – ami nyilvánvalóan az említett módszer használati lehetőségén megszűnését jelentené az FBI számára.

Az írásból nem derül ki, hogy a hatóság a telefonok és laptopok lehallgatására valamilyen kifejezetten erre a célra – akár a gyártó közreműködésével – beépített hátsó kaput vagy kvázi kutyaközönséges biztonsági réseket használ úgy, ahogy azt maguk a bűnözők is teszik. Az mindenesetre biztos, hogy az erre alkalmas eszközöket az FBI már legalább egy évtized óta fejleszti és rutinszerűen veti be a nyomozásokban.

A lehallgatásra alkalmas mellett egyébként a szövetségi nyomozóirodának olyan szoftverei is vannak, amik a webkamerákat képesek aktiválni a kiszemelt célszemélyek gépein, hogy azok segítségével képeket rögzítsenek, míg más programok tetszőleges fájlok letöltését teszik lehetővé a gyanúsítottak masináiról.

Utóbbi azért is külön érdekes, hiszen ha a fájlokat esetleg nem csak letölteni, de feltölteni vagy esetleg törölni is lehet vele, akkor egy ilyen program könnyen felhasználható kvázi bizonyítékok gyártására, meghamisítására vagy éppen eltüntetésére is a hatóság által.

Újfajta technikát alkalmaz az FBI a bűnözők lehallgatására: az ügynökök távolból képesek aktiválni akár egy kikapcsolt mobiltelefon mikrofonját is s annak segítségével lehallgatni a közelben zajló beszélgetéseket.

A vándorbogár elnevezésű technológiát az amerikai igazságügyi minisztérium jóváhagyásával a New York-i szervezett bűnözők elleni nyomozások során már alkalmazták. A megoldás lehetővé teszi, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda ügynökei a távolból aktiválják egy mobiltelefon mikrofonját – akár a telefon kikapcsolt állapotában is – s azon keresztül lehallgassák a közelben zajló párbeszédeket.

Noha a technikát valószínűleg többször alkalmazta az FBI, a megoldás nemrég került a reflektorfénybe: Lewis Kaplan kerületi bíró ítéletében kimondta, a vándorbogarat jogszerűen alkalmazta a nyomozó iroda, amikor segítségével a New York-i alvilág két tagját hallgatták le – számolt be a News.com. A maffiózókat 2003-ban hagyományos poloskákkal is megpróbálták lehallgatni éttermekben, ám a bűnözők felfedezték az FBI által telepített apró mikrofonokat, ezért döntöttek a hatóságok az új technika alkalmazása mellett.

A Financial Times már tavaly beszámolt arról, hogy a mobilszolgáltatók a hatóságok kérésére a tulajdonos tudta nélkül képesek a távolból olyan szoftvert telepíteni a mobilkészülékekre, mely lehetővé teszi a telefon mikrofonjának észrevétlen aktiválását. Természetesen a lehallgatás csak akkor lehetséges, ha az akkumulátort nem távolították el a készülékből, viszont akár kikapcsolt mobiltelefon esetében is aktiválni lehet a mikrofont, s nem igényel fizikai beavatkozást.

James Atkinson, a News.com által megkérdezett biztonsági szakértő szerint az amerikai Nextel szolgáltató, illetve a Samsung, valamint a Motorola Razr mobilok kimondottan alkalmasak a lehallgatásra, azonban a technikát csak hatóságok alkalmazhatják.

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up