felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Drónokat küldene a NASA a Mars és más égitestek felfedezésére

Drónokat küldene a NASA a Mars és más égitestek felfedezésére

A harci drónoktól kezdve az orvvadászok elleni harcig egyre több területen vetnek be drónokat a világon. A NASA kutatói olyan drónokat fejlesztenek, amelyekkel felderíthető lenne a Mars, a Hold, sőt akár egy aszteroida felszíne is.

3d9a979b1c7ae6adda1ab5edd6c87151_XL

A NASA Swamp Works kísérleti laboratóriumában hideggázsugár-meghajtású drónt fejlesztenek idegen égitestek felderítésére.
Ezekkel az eszközökkel felkutathatnák az értékes ásványi forrásokat vagy megkereshetnék az állandó bázisokhoz alkalmas helyeket.

Extrém hozzáférésű repülők

„Ez egy kutatórobot” – mondta Rob Mueller, a Swamp Works vezető technológusa. „Ahhoz, hogy képesek legyünk kihasználni a Mars vagy egy aszteroida forrásait első lépésként meg kell találni, hol helyezkednek el ezek az erőforrások. Nagyon valószínű, hogy nehezen hozzáférhető helyen találhatók, amely állandó árnyékba borul.
Egyes kráterek fala 30 fokos vagy még nagyobb dőlésszögű, ami sokkal meredekebb annál, amit egy hagyományos marsjáró meg tud mászni.”
A kutatók azt remélik, hogy ezek az úgynevezett extrém hozzáférésű repülők (Extreme Access Flyers) elrepülhetnek a nehezen hozzáférhető területekre, ahol akár 7 gramm talajmintát is vehetnek, majd visszaszállhatnak egy bázisra, ahol feltöltődhetnek és elemezhetik a mintákat.

Saját üzemanyaggyártás

Olyan drónok készítését is tervezik, amelyek fel tudják használni a távoli világokon található erőforrásokat – például oxigént vagy vízgőzt -, hogy üzemanyagot gyártsanak belőle, ha elfogy a készletük. Ily módon a robot potenciálisan több száz felderítő repülést végezhet.

A Mars ritka légköre, illetve Holdon vagy az aszteroidákon uralkodó vákuum nem teszi lehetővé a rotorok használatát, ezért döntöttek a hideggáz-sugár meghajtás mellett.
A robotnak ezen kívül önállóan kell működnie, magának kell meghatároznia, hol végezzen felderítést, és milyen mintákat gyűjtsön, mivel nincs a navigációt segítő GPS, és a Földtől való nagy távolság okozta kommunikációs késés lehetetlenné teszi a valós idejű távirányítást.

Elkészültek a prototípusok

A csoport már megépített egy Marsra szánt 1,5 méter átmérőjű drónprototípust, amellyel már végeztek néhány előzetes tesztet.
Egy másik drónt is készítettek, amelyet az aszteroidák majdnem zéró gravitációs körülményei között lehetne használni.

Ezek a fejlesztések azonban nemcsak más égitesteken lehetnek hasznosak. A nehezen megközelíthető helyekre repülés és mintagyűjtés technológiája itt a Földön is jól jöhet. Mueller példaként felhozta, hogy ilyen drónokat lehetne használni mintagyűjtésre olyan helyeken, ahol a nukleáris sugárzás veszélyeztetné az emberéletet.

Forrás: origo.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up