felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » A Facebook új szoftvere figyeli a fotókat és privát üzeneteket és bűntény gyanúja esetén értesíti a rendőrséget

A Facebook új szoftvere figyeli a fotókat és privát üzeneteket és bűntény gyanúja esetén értesíti a rendőrséget

A Facebook egy új és kevesek által ismert szoftvert szerzett be, ami figyeli a felhasználók chat üzeneteit és fotóit is, hogy kiszűrje az esetleges büntetendő cselekményeket.

Gyanús tartalom kiszűrése esetén, a program automatikusan riadóztatja a cég egyik munkatársát, aki eldönti, hogy értesíteni kell-e a hatóságokat vagy sem.

Joe Sullivan, a Facebook biztonsági igazgatója szerint a szoftver azokat a személyeket fogja figyelni, akik „laza” kapcsolatokkal rendelkeznek a közösségi hálózatokon.

Facebook_Spying

A Reuters által készített interjúban Sullivan elmagyarázta, hogy a szoftver főleg azoknak a párbeszédeit figyeli, akik laza kapcsolatokkal rendelkeznek a közösségi oldalon. Ez azt jelenti, hogy különösen komoly figyelem helyeződik azokra, akik nem ismerősei egymásnak (mégis kommunikálnak) vagy csak nemrégiben váltak ismerősökké, nincs közös ismerősük, csak ritkán kommunikálnak, nagy köztük a korkülönbség és/vagy földrajzilag távol élnek egymástól.

A figyelőszoftver a bűnözők (például szexuális bűntettekért elítéltek) aktáiban megtalálható, korábban rögzített párbeszédekben található szókapcsolatokat keres. (A Reuters által közzétett történetből kiderül, hogy legalább egy esetben a Facebook chatfigyelő szoftverének segítségével sikerült bíróság elé állítani egy gyerekekre vadászó bűnözőt.)

Mielőtt a Facebook egyik munkatársa személyesen is megtekinti a kiszűrt párbeszédet, hogy eldöntse, értesíti-e a hatóságokat, a szoftver először összeveti az érintett ismerőseinek elemzését és a keresett kifejezések adattárát.

„Soha nem akartunk egy olyan környezetet létrehozni, ahol a munkatársaink magánbeszélgetéseket pásztáznak, így nagyon fontos az olyan technológiák alkalmazása, amelyeknél nagyon alacsony a téves pozitív találatok aránya,” – mondta Sullivan a Reuters-nek.

A szoftvert potenciális gyilkosságok gyanúsítottai ellen is alkalmazták már. Egy konkrét esetben 62 oldalnyi információt, képeket, chat üzeneteket és posztokat gyűjtött össze a Facebook és adott át a hatóságoknak egy idézésre reagálva.

A Facebook valószínűleg szeretné titokban tartani a szoftvert, mivel a legtöbb ember nem veszi jónéven, ha turkálnak a privát üzeneteiben, bűntények után szaglászva.

Ki ne akarná, hogy a gyerekbántalmazókat vagy egyéb súlyos bűntettek elkövetőit elkapják? A kérdés csupán az, hogy milyen messzire mennek majd el az új rendszer alkalmazásával és idővel kiterjesztik-e az apróbb ügyekre, netán gondolat bűntettekre is.

Forrás: idokjelei.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up