felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Oroszország és a NATO is „aktívan készül a háborúra”

Oroszország és a NATO is „aktívan készül a háborúra”

A világ és az euroatlanti térség biztonságának kutatására specializálódott szervezet szerint Oroszország és a NATO egymással rivalizáló hadgyakorlatai a hidegháború óta eltelt idő legkomolyabb katonai feszültségét képviselik.

11913984_1032897403409699_2828093383534355940_o

Oroszország és a NATO egyaránt háborúra készül a másik ellen, miközben a katonai feszültségek a hidegháború óta nem látott mértékben erősödnek Európában, áll egy új jelentésben.

A két haderő gyakorlatai számos olyan incidenst eredményeztek, amelynél csak nagyon kevésen múlt a helyzet elfajulása és a nyílt konfrontáció kirobbanása.

A jelentés szerint a két oldal vezetőinek komolyan el kellene gondolni olyan új egyezmények aláírásán, ami megakadályozhatná, hogy az ilyen helyzetekből háború alakulhasson ki.

Az Európai Vezetőségi Hálózat (Europen Leadership Network) nevű szervezet az Ukrajnában hat hónapja tartó csatározások és Michael Fallon, brit védelmi miniszter döntése miatt, amely szerint Nagy-Britannia kiképző különítmény küldene Ukrajnába, készítette el a szóban forgó jelentést.

„Nem azt állítjuk, hogy a vezetők bármelyik oldalon a háború mellett döntöttek volna, illetve, hogy a katonai konfliktus elkerülhetetlen lenne, hanem azt, hogy a hadgyakorlatok profiljának megváltozása ténykérdés, ami tovább erősíti és fenntartja a feszültséget Európában,” írják a szerzők.

A jelentés arra is kitér, hogy az ukrán válság 2014-es kirobbanása óta mindkét oldal arra utasította erőit, hogy a helyzet eldurvulását okozó intézkedésekre válaszlépésekkel reagáljanak.

Leginkább olyan esetekről van szó, amikor Oroszország vagy a NATO kifejezetten a másik valamilyen új képességére vagy potenciális háborús tervére reagálva lépett.

„Miközben a szóvivők váltig állítják, hogy ezek a hadműveletek csupán feltételezett ellenségeket céloznak, azok terjedelme és természete ennek ellenkezőjét bizonyítja.”

2015. márciusában Oroszország 80 000 katona részvételével tartott villámhadgyakorlatokat, amelyek során olyan hosszú távú bevetéseket és hadműveleteket szimuláltak, amelyek alapján kizárólag az Egyesült Államok vagy a NATO lehetett az a bizonyos ellenség.

Az idén júniusban tartott Szövetséges Pajzs (Allied Shield) nevű NATO hadgyakorlatban 15 000 szövetséges katona vett részt, amely során a Krím-félsziget körülményeire emlékeztető, nem szokványos erők beszivárgása elleni válaszlépéseket is gyakoroltak.

A két oldal mindkét esetben az általuk legvédtelenebbnek tartott terület védelmét gyakorolta. A NATO a balti területeket védte, míg Oroszország sarkvidéki területeit, a Krím-félszigetet és a Szahalin-szigetet próbálta megerősíteni.

A Szövetséges Pajzs hadművelet során vetették be első alkalommal a Nagyon Magas Készültségű Haderő (Very High Readiness Joint Task Force) névre keresztelt gyorsreagálású egységet is, aminek megalakításáról a Krím-félsziget Oroszországhoz való csatolására szánt válaszként, a 2014-es walesi NATO csúcson született meg a határozat.

Idén júniusban vette kezdetét a Noble Jump hadgyakorlat Lengyelországban, amelyen 2100 katona, cseh és holland légi egységek, német és norvég gépesített gyalogsági alakulatok, lengyel harckocsizók, belga tüzérek és amerikai helikopterek vettek részt és amelyen szintén a Krím-félszigeten 2014-ben lezajlott eseményekhez hasonló forgatókönyvet „játszanak” el.

A jelentés szerzői szorgalmazzák, hogy a NATO és Oroszország javítson egymással való kommunikációján, hogy a jövőben elkerüljék a forró helyzeteket, illetve azt tanácsolják, hogy írjanak alá egy egyezményt a konvencionális haderők bevetésének korlátozásáról Európában.

Ki mit gondolt erről a figyelmeztetésről?

Forrás: idokjelei.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up