felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Rejtélyes hőmérséklet-eltérést vettek észre a piramisoknál

Rejtélyes hőmérséklet-eltérést vettek észre a piramisoknál

A gízai nagy piramis hőletapogatása érdekes anomáliát tárt fel a köveknél. A hőmérséklet-eltérés azt jelezheti, hogy valami eddig ismeretlen dolog rejtőzhet a 4500 éves falak mögött.

GizaPyramids

„Ez az anomália igazán elég lenyűgöző, és itt van az orrunk előtt, a talajszinten” – mondta Mehdi Tayoubi, a párizsi székhelyűHeritage Innovation Preservation Institute alapítója a Huffington Postnak. Ez az intézet végzi a Scan Pyramids (A piramisok szkennelése) nevű kísérleteket, amelyekhez infravörös hőletapogatást, müonradiográfiát és 3D-rekonstrukciót használnak.

Hatfokos eltérés

A hőmérsékleti anomália a Hufu-piramis keleti oldalán található. A letapogatásokat a nappal és az éjszaka különböző időpontjaiban végezték. A hőmérsékletet mérték, miközben a kövek felmelegedtek, és lehűltek.

pizap.com14471679133301

A Hufu-piramis keleti oldalán észrevett anomália hőképe

Míg a hőmérsékleti eltérések a legtöbb szomszédos kőnél jellemzően 0,1–0,5 Celsius-fok között változtak, ennél az adott résznél 6 Celsius-fokos eltérést tapasztaltak.

„Több elképzelésünk is van, de egyelőre még nincs kialakult álláspontunk” – mondta Tayoubi.

Valószínűleg átjáró lehet

Mamdúh el-Damáti egyiptomi műemlékvédelmi miniszter elmondta, hogy neki is számos feltételezése van, de meg akarja várni a további kutatások eredményeit, mielőtt részletezné ezeket.

Annyit azért elmondott az AP tudósítójának, hogy a hely közelebbi vizsgálata során olyasmit találtak, ami a földbe ásott kis átjárónak tűnik”.

Nem véletlen a keleti elhelyezkedés

Beth-Ann Judas egyiptológus elmondta, hogy valószínűleg nem véletlen, hogy az anomáliát a piramis keleti oldalán fedezték fel, ugyanis ez sok szempontból a piramis „fókuszpontja”, több nagyobb templom és sír helyezkedik el ezen az oldalon.

„A Nílus is keletre fekszik a piramistól, és szinte mindenkinek keletről kellett megközelítenie az építményt” – mondta Judas. „A piramisok összefüggésben állnak a nap járásával is, és Ré napisten kultuszával az ősi egyiptomi vallásban.”

Judas, aki többszezonnyi terepmunkát végzett Egyiptomban, azt is hozzátette, hogy a Hufu-piramis foglalja magában a legösszetettebb járatrendszereket az összes piramis közül, és valószínűleg több tervezési változást végrehajtottak az építése közben.

Az eredeti sírkamra például a föld alatt van. A fáraó végső nyughelyét, a Király kamráját végül mégis a piramis teteje közelében alakították ki.

pizap.com14471680800242

A piramis hőkamerás letapogatása. A világos kör jelzi a hőmérsékleti anomália helyét

Új ismeretek az építésröl

Judas elmondta, hogy bármi is felelős az anomáliáért, valószínűleg az építés legkorábbi szakaszaival és az első sírkamrával áll összefüggésben.

A legkevesebb az, hogy ez az anomália további ismerteket szolgáltat a 4. dinasztiabeli egyiptomiak építési technikájáról” – mondta Judas. „Valóban meglehetősen izgalmas. Az elmúlt néhány évben az archeológusok sokat tudtak meg a piramisépítéssel kapcsolatban álló munkásokról és tisztviselőkről, és ez most további információt ad a munkájukról.”

Forrás: origo.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up