felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Megvan az eddigi legnagyobb naprendszer

Megvan az eddigi legnagyobb naprendszer

Egy korábban magányosnak hitt bolygó csillagát találták meg és párosították az égitesthez. Az Australian National University közleményében olvashatunk arról, hogy egy eredetileg magányos vándornak hitt exobolygó csillaga került meg, ami egyben az eddigi legnagyobb naprendszer felfedezését is jelenti. Még nem tudni, hogy miként alakulhatott ki egy ilyen óriási rendszer.

A 2MASS J2126-8140 névre keresztelt gázóriás eredetileg magányosnak hitt világként került be az exobolygók katalógusába, most azonban megtalálták a hozzá tartozó csillagot, amivel rögtön összeállt az eddigi legnagyobb naprendszer. Kiderült ugyanis, hogy a bolygó, valamint a mostanra szintén előkerült halvány vörös törpe egyaránt 100 fényévre helyezkedik el tőlünk, mi több, ők ketten együtt is mozognak, vagyis ugyanazon rendszer részeit alkotják. A köztük lévő távolság óriási, ez mintegy 1 billió kilométer, ami nagyjából 6900-szor hosszabb, mint a Nap és a Föld közötti út, a pálya pedig a 140-szer “szélesebb” a Plútó esetében tapasztaltnál.

megtfelfedes.hu

Maga az exobolygó 12-15-ször nagyobb a Jupiternél, a hatalmas távolság miatt pedig egymillió év alatt kerüli meg csillagát. Azt még a csillagászok sem tudják, hogy pontosan miként is alakulhatott ki egy ilyen rendszer, abban azonban biztosak, hogy ez nem mehetett végbe a Naprendszerhez hasonló módon. Mind a csillag, mind pedig a gázóriás meglehetősen fiatal, hiszen az elmélet szerint alig 10-45 millió évvel ezelőtt alakulhattak ki, nagy valószínűséggel egy nem túl sűrű közegben, hiszen a nagy távolság miatt bármely szomszédos csillag szétszakíthatta volna őket.

2massfelfedes.hu

“Nagyon meglepett bennünket, hogy ilyen kistömegű objektumra bukkantunk ilyen messze a csillagától” – mondta Simon Murphy, az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa. A bolygóról nézve egyébként a vörös törpe egy közepesen erős csillagnak tűnhet, fénye pedig egy teljes hónap alatt érhet el a gázóriáshoz. A kutatók hamar felfedezték, hogy a magányos bolygó és a TYC 9486-927-1 jelzésű csillag is ugyanakkora távolságra, nagyjából 100 fényévnyire van a Földtől. Ezután mindkettőjük mozgását megvizsgálták, ami megerősítette a köztük lévő kapcsolatot.

Az eddig ismert legnagyobb naprendszer felfedezői egy nemzetközi kutatócsoport tagjai, akik a Naprendszerhez közeli fiatal csillagokat és barna törpéket tanulmányozzák. A 2MASS J2126-8140 jelzésű gázóriás, amely méretét tekintve nagyjából tizenötszöröse a Jupiternek, a Naprendszer legnagyobb bolygójának, csupán egyike a szakemberek által vizsgált több ezer égitestnek.

Forrás: sg.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up