felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Virtuális valósággal juthatunk el a Marsra

Virtuális valósággal juthatunk el a Marsra

A NASA ennek megvalósulásáig újabb videókat tesz közzé a bolygóról, valamint a Ceresről.
Nemrég írtunk azon érdekes kezdeményezésről, amely a rendelkezésre álló VR-technológia felhasználásával segítené a jövőbeni Mars-küldetéseket, pontosabban azok résztevőit, hogy hatékonyabban küzdjenek a magány és a bezártság ellen. A NASA eközben az itthon maradók mindennapjait is érdekesebbé tenné, mégpedig szintén a virtuális valóság segítségével.

Ennek érdekében még decemberben fogtak össze egy floridai médiacéggel, akik többek között a Mars One projekt, valamint annak megvalósíthatósági tanulmánya kapcsán fejezték ki érdeklődésüket. A VR-szimuláció a NASA és az MIT végzős hallgatói segítségével készülne el, ebben természetesen felhasználnák a jelenleg rendelkezésre álló képi anyagokat, amelyek a helyszínen készültek és később kerültek vissza hozzánk a meglévő űreszközök és kommunikációs rendszerek révén, a cél pedig a Mars nappaliba történő elhozatala lenne, hogy bárki kipróbálja, milyen érzés lesz majd egyszer felkelni a szomszédos bolygón.

nasaoculusfelfedes.hu

A Mars 2030 Experience az SXSW 2016 zenei- és filmfesztiválon mutatkozik majd be, ezt követően pedig (idén nyáron) számos különböző platformon, így például az Oculus Rift és a Samsung VR Gear készülékeken is elérhető lesz, de a népszerű mobil operációs rendszereken is beszerezhetjük majd a szoftvert.

A NASA eközben videókkal igyekszik fenntartani az érdeklődést. Ezek közé tartozik a Facebook oldalán megjelent 360 fokos anyag, amely Mark Zuckerberg magyarázata szerint csak az első lépést jelenti, hiszen pusztán a korábban készült 57 állókép összevágásával hozták azt létre, vagyis nem arról van szó, hogy a 360 fokos videók rögzítésére alkalmas eszköz készítette volna a mozgóképes anyagot.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/MarsCuriosity/videos/vb.110938085622842/923746871008622/?type=2&theater” width=”600″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

Mobiltelefonon tetszőleges mozgatással, számítógépen pedig az egeret húzva nézelődhetünk a Marson.

A megjelenés révén azonban egy új szemszögből vehetjük szemügyre a Curiosity marsjárót és annak közvetlen környezetét, amelyet a Mars Hand Lens Imager (MAHLI) tett lehetővé.

Az űrügynökség a Ceres törpebolygóról is készített egy videót, amely a Dawn űrszonda által visszaküldött állóképek kombinálásával mutatja meg nekünk a felszínt, hogy megfelelő benyomást kapjunk a hasznos eszköz által látottakról.

[youtube]https://youtu.be/nJiw2NxqoBU[/youtube]

Forrás: sg.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up