felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » A gyógyító kőszarkofág

A gyógyító kőszarkofág

A Földet testünkhöz hasonlóan energiavonalak hálózzák be. Kialakulásuk bolygónk mágnesességére vezethető vissza. Ezeket a vonalakat sokféleképpen nevezik: a föld meridiánjainak, Szent György – , illetve Sárkány-vonalaknak. A vonalak kereszteződésénél fekvő helyek, sziklák, oltárok, dombok gyógyítanak, feltöltenek, de legalább is hatnak ránk. lyen mágikus helynek tartják sokan a Heves megyei Átány községben található kőszarkofágot, amely hol gyógyító, hol bajt hozó erejéről volt híres. A körülötte lebegő titkokat még senkinek sem sikerült megfejtenie. Pedig sokan kísérleteztek vele. A rendszerváltás után kezdtek a sírról beszélni, egyre több újságíró járt a helyszínen

kokoporso-atany-1

A kőszarkofág alatt fekvő, XVIII. Században eltemetett Kis Bárczay Mihály felbolygatta a kis falu életét. Halott látók , boszorkányok, egyházak és tudósok foglaltak állást a kérdésben, ki-ki a maga szemszögéből. Mint minden olyan rejtélyről, melynek nincs elfogadható magyarázata, az átányi kőkoporsóról is sok az egymásnak is ellentmondó vélemény, találgatás. A közel sem egybehangzó véleményektől függetlenül megindultak a zarándoklatok is a kisfiú sírjához.

A helyi legenda szerint a himlőben vagy pestisben elhunyt kisgyerek nyughelyét sírrablók rongálták meg. Nagyobb értéket reméltek, mivel a Bárzayaknak jelentős birtokaik voltak. A rablókat a néphit szerint megfertőzték a himlőbaktériumok, és napokon belül meghaltak. Ezért tarthatták, s néhányan tartják ma is, hogy átok ül azon, aki a sírhoz nyúl. Legalább is ezt tartották legtöbben a kőkoporsóról egészen 2004 novemberéig.

Akkor a Boszorkányszövetség papjai levették a sírhoz tartozó átkot. A rontáslevétele futótűzként terjedt. Azóta sokan látogatják életük kisebb-nagyobb problémáinak megoldását remélve tőle. A falu lakói többnyire elkerülik, és nem is szívesen nyilatkoznak róla. Van, aki hiszi, hogy az 1700-as években ide temetett kisded szelleme segít a hozzá könyörgőkön. Az idősebbek viszont úgy vélik, nem szabad a síremlékhez hozzányúlni, mert baj éri az embert.

Beszélnek olyanokról, akik ezt nem tartották be és baleset érte őket, míg mások megbetegedtek. Megint mások meg nevetségesnek tartják a feltételezést, hogy a kőszarkofágnak mágikus ereje lenne. Egy biztos, a síremlék az 1700-as évek végéről származik, s valóban egy kisfiúnak állították, aki valamilyen fertőző betegségben, pestisben vagy kolerában halt meg. A síremlék a reformátustemető 13. parcellájában van, a többi sír fekvésétől tökéletesen eltérően, ősi magyar szokás szerint Kelet-nyugati tájolással.

A falu lakói beszélnek arról is, hogy egy tiltott szerelemből született az Ártányban elhantolt kisfiú, akinek az édesanyja kikapós menyecske volt. Hogy a kisdedet mikor temették el, sajnos nem látszik rendesen a síremléken. A falusiak azt is tudni vélik , hogy 1860 körül kihantolták a sírokat, hogy az újra szentelt temetőben új halottak pihenhessenek. Azt azonban senki sem érti, hogy a kisded koporsója miért maradt itt?

Talán akkor mélyen a föld alatt volt. A falu házai a templom és a sírok nagy része az 1999-es árvíz idején megemelkedett, majd visszasüllyedt, akkor kerülhetett a felszínre a kőkoporsó – vélik egyesek. Ha ezt elfogadjuk, akkor kérdés az, ahogy a ház és a többi sír vissza süllyedt, ez az egy kőkoporsó – bár súlya van, miért nem? Sok kérdés felvetődik tehát. Nem véletlen, hogy a kőkoporsóról könyv is íródott.

Egy biztos nem mindig féltek tőle az emberek, volt idő amikor a közeli búcsúhelyre járó katolikusok megálltak imádkozni előtte. Az idősebbek úgy vélik, nem szabad a síremlékhez hozzányúlni, mert baj éri az embert. „Nem rég megkopogtattam a koporsó oldalát és másnap reggelre megdöglött az egyik tehenem.” – említette saját példáját egy átányi. – „Tudom, hogy lehet véletlen egybeesés is, de azóta én is jobban tartok tőle.”

atany-02

Sokan úgy tartják a koporsó mozog a földben, és fokozatosan kiemelkedik onnan. Ezt azzal próbálják bizonyítani, hogy a síremlék moha lepte felületén mindig látható egy olyan pár centis csík a talaj szintje felett, ami nem zöldült be. A legöregebbek azt mondják, hogy gyerekkorukban nem látszott még a szarkofágból semmi.

Először az 1970-es években botlottak meg a helyiek benne. Akkor még csak úgy 10-15 centire emelkedett a föld fölé. Aztán ahogy telt az idő, egyre jobban előtűnt egész szarkofág alakú formája. Egy biztos, a különös, több száz éves szürke tömb a környező sírokhoz viszonyított szabálytalan fekvése miatt rögtön feltűnik az alvégi temetőben. A falu polgármesteri hivatalában több tucat hálálkodó levél van, hogy a rég időkben idetemetett kisded szelleme miként gyógyította meg őket, hogyan békítette össze évek óta haragban álló szomszédokat, miként segítette át a vizsgán a hozzá könyörgőket.

Forrás: asztronet.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up