felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Egy szoftver előre sejtette a párizsi terrort

Egy szoftver előre sejtette a párizsi terrort

YouTube-videók látogatottságából, Wikipédia szószedetek szerkesztéseiből, és Twitter bejegyzésekből következteti ki egy cég, ha nagy volumenű események történhetnek a jövőben. A metaadatokból sok minden kiderül, bár a módszer még csak elnagyolt eredményeket hoz. A párizsi terrortámadást is sejtették az elemzők, a kérdés csak az volt: pontosan mi fog történni, és melyik nap?

shootings-and-suicide-bombings-rock-paris-in-a-night-of-terror-that-killed-at-least-120-felfedes.hu

Egy YouTube-videót általában azon a napon néznek meg legtöbben, mikor felkerül. A kattintások száma ezután zuhanni kezd, és kell ahhoz egy külső hatás, hogy később is látványosan megugorjon a forgalom.

Egy több mint egy éve feltöltött dzsihádista videó, a “Black Flags of Islam and Imam Mahdi” nézettsége december 18-án megugrott.A videó látogatottsága 70 százalékát hozta az addigi legforgalmasabb napnak.

Nyolc nappal később egy Iszlám Államhoz (ISIS) köthető öngyilkos merénylő felrobbantotta magát Bangladesben. Január harmadikán ismét megugrott a videó nézettsége, és egy héttel később megtörtént a líbiai olajkikötőt ért dzsihádista támadás. Ez megismétlődött január 21-én, és február 12-én is (az ISIS két líbiai akciója ekkor történt).

A Predata elemző cég szerint mindez nem a véletlen műve.

“A dzsihádisták AC/DC-je”

A fent említett, angolul narrált 26 perces videó Allah katonáinak szól és gyilkolásra buzdít. Scott T. Cirno, a Predata cég igazgatója szerint ez olyan bátorító himnusz a dzsihádisták számára, mint mikor valaki AC/DC-t hallgat edzés előtt. “Ez tüzeli fel őket. Ezért van, hogya videót többen nézik meg egy merénylet előtt.”

A cég egy különleges, még csak most fejlődő területre specializálódott: online interakciók és a fizikai világ történései közt próbálnak kapcsolatokat felfedezni, próbálják kikövetkeztetni a korábbi minták és friss adatok alapján, hogymikor várható egy nagyobb volumenű esemény, legyen az tüntetés, zavargás, vagy terrortámadás.

A YouTube mellett rengeteg más szolgáltatásból gyűjtenek adatot. Naponta ezernyi Twitter-folyam és tízezer Wikipédia metaadatait gyűjtik össze, 200 országból követnek ötvenezer YouTube-csatornát, emellett a Facebookot is figyelik, valamint a Disquson zajló beszélgetéseket.

20160505predata-spikes-felfedes.hu

A videó forgalmának alakulása, a sárga pontok jelzik a megtörtént támadásokat

Az így gyűjtött tetemes mennyiségű adatot saját szoftverük kiértékeli a múltbeli mintákból tanulva,majd készít elemzéseket, előrejelzéseket.

A párizsit is érezték

A Predata szerint a Wikipédia is hasznos eszköz, még a Google keresések trendjeinél is hatékonyabb. Egyszerűbb számolni a látogatásokat, szerkesztéseket, sokkal átláthatóbb.

Wikipédia esetén gyanús jel lehet például az, hogy feltűnően sokan szerkesztenek meg egy időszakban egy-egy sokat vitatott témát, vagy közéleti személyiséget érintő cikket.Ez előrevetíthet egy növekvő feszültséget, vitát,ami hamarosan a nyilvánosságban is kirobbanhat.

20141204google-gyerek-felfedes.hu

Használható adat, hogy mire keresnek a felhasználók

A november 13-án történt párizsi terrortámadások előtt az ISIS francia nyelvű Wikipédia oldalán több jelentős változás is volt. A Predata emellett gyűjtött adatokat a többi platformról is, és ígysejtette azt, hogy terrortámadás várható.Az elemzések során százalékokban határozzák meg, mekkora esély van a digitális jelek alapján egy esetleges terrortámadásra.

Szeptember 11-én 60 százalékot jeleztek Franciaországban, ami aztán csökkenni kezdett. A támadás napja előtt ugrott meg ismét 28 százalékról 49 százalékra.

Elnagyolt

A még viszonylag új módszernek meg vannak a határai: az előrejelzés elnagyolt, és mivel hosszútávon méri a hatásokat, nem lehet megmondani biztosan, hogy másnap mi fog történni.

Kérdéses az is, hogy mit lehet kezdeni az információval: hiszen annyit lehet tudni, hogy valami történni fog, de hogy hol, és pontosan micsoda, erre még módszert, és választ kell találni.

The_Pentagon_US_Department_of_Defense_building-felfedes.hu

A Pentagon már szemet vetett az eljárásra,a hónapban kezdenek tárgyalni a Predatával egy lehetséges együttműködésről.

Forrás: origo.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up