felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Klímaváltozás: meghúzták a vészharangot Washingtonban

Klímaváltozás: meghúzták a vészharangot Washingtonban

Konkrét, visszafordíthatatlan, radikális gazdasági intézkedéseket kell hozni annak érdekében, hogy a világ országai ellensúlyozhassák a globális felmelegedés káros hatásait – ezt a fő gondolatot fejtették ki a Washingtonban csütörtökön kezdődött, Climate-Action 2016 címet viselő konferencia résztvevői.

0,,18703290_303,00

A kétnapos találkozón Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár számos politikussal, üzletemberrel, civil szervezetek megannyi képviselőjével, helyhatósági vezetőkkel, tudósokkal együtt próbálja számba venni, milyen gyakorlati eszközökkel lehet érvényt szerezni a tavaly Párizsban elfogadott klímavédelmi megállapodásnak.

A világszervezet főtitkára hangsúlyozta: fel kell gyorsítani és a lehető legszélesebb körben kell választ adni a klímaváltozás okozta kihívásokra. Felhívta a figyelmet az egyre erősödő felmelegedésre, az arktiszi jégtakaró egyre gyorsabb olvadására, akárcsak az egyre gyakoribbá váló aszályokra és hurrikánokra.

05-05-2016WorldBank

Jim Yong Kim, a Világbank elnöke ugyancsak meghúzta a vészharangot, hangoztatva, hogy sürget az idő, a világ nem engedheti meg magának, hogy a Párizsban megindult lendület veszítsen erejéből, hiszen a globális felmelegedés napról napra fokozódik. A Világbank közelmúltban készített jelentésére hivatkozva jelezte, hogy például a szubszaharai Afrika vagy a Közel-Kelet lakosságának a következő években a mostaninál is kevesebb ivóvízkészlettel kell beérniük a klimatikus változások miatt.

A nemzetközi pénzintézet elnöke a gazdasági következményekre is utalt

Az említett tanulmány szerint például az említett körzetekben csupán a vízkészletek megcsappanása miatt hat százalékkal is csökkenhet a gazdasági növekedés üteme.

Ségolene Royal, a környezetvédelemért, a fenntartható fejlődésért és az energiaiparért felelős francia miniszter ugyanakkor derűlátóbban nyilatkozott. Nagyra értékelte a “párizsi szellemet”, amelynek jegyében a megállapodást elfogadó 195 ország közül 175 ország már parafálta az egyezményt, bár eddig még kevesen ratifikálták. A megállapodásnak alapul kell szolgálnia olyan visszafordíthatatlan fejlődés számára, amely képes biztosítani a fenntartható s egyben bolygónk állapotát is megkímélő gazdasági növekedést – mondta a francia miniszter.

eco_barons_earth_in_hands

A decemberben elfogadott klímamegállapodás megerősíti azt a központi célkitűzést, hogy a Föld légkörének felmelegedését az országok 2 Celsius-fok alatt tartják az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatják az erőfeszítéseket arra is, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen.

Forrás: 24.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up