felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Először találtak üstököseket egy Naphoz hasonló csillag körül

Először találtak üstököseket egy Naphoz hasonló csillag körül

Nemzetközi kutatócsoport most először talált bizonyítékot arra, hogy egy Naphoz hasonló csillag körül üstökösök keringenek. A felfedezés azért is jelentős, mert bepillantást enged, hogyan fejlődött a Naprendszerünk az évmilliárdok során.

asteroid-and-sun-wallpaper-hd-felfedes.hu

A kutatócsoport az Atacama Large Millimeter Array (ALMA) rádióteleszkóp adatainak vizsgálata során nagyon kis mennyiségű szén-monoxid jelenlétét vette észre, ami hasonló koncentrációban található meg Naprendszerünk üstököseiben, írja a PhysOrg tudományos portál.

Hólabdák keringenek a Nap körül

Az üstökösök lényegében jégből és kőzetből álló „piszkos hógolyók”, amelyek a Naprendszer külső részein keringenek hosszú, elnyúlt pályán. A Nap közelébe kerülve porból és a párolgó jégből álló burok, kóma alakul ki körülöttük. Látványos jelenség, mikor a napszél ebből a kómából anyagot ragad el, amit az üstökösök maguk után húznak – ez a csóva. A csillagrendszerek nagyon fiatal képződményei, nem sokkal keletkezésük után jöttek létre.

asteroid-belt-felfedes.hu

A felfedezés azért is fontos lehet, mert ismereteink szerint számos elem és vegyület – többek között az élet számára nélkülözhetetlen víz is – üstökösök becsapódása során kerülhetett a Földre.

Éppen olyan, mint a fiatal Naprendszer

A vizsgált HD 181327 jelű csillag 160 fényévre van tőlünk, tömege nagyjából 30 százalékkal nagyobb a Napénál. A rendszer 23 millió éves lehet, ami elég fiatalnak számít a Naprendszer 4,6 milliárd évéhez képest.

148150-felfedes.hu

„Az ilyen fiatal rendszerek nagyon aktívak, üstökösök és aszteroidák folyamatosan egymásba vagy bolygókba ütköznek” – mondta Sebastián Marino, a felfedezésről szóló cikk szerzője – „Ez a rendszer igen hasonló a miénkhez, éppen ezért érdemes tanulmányozni, hiszen megtudhatjuk, hogy nézett ki fiatal Naprendszerünk.”

Egyedülálló felfedezés

A megfigyelésekből kiderült, hogy a csillagot egy porból álló gyűrű veszi körül, ami az egymásba csapódó üstökösök, aszteroidák és egyéb égitestek törmelékéből áll. Valószínűleg bolygók is keringenek a csillagrendszerben, a jelenlegi technológiával azonban ezeket lehetelten észlelni.

Éppen ezért a kutatók nem közvetlenül az égitestet figyelték meg, hanem gázok nyomait keresték a teleszkóppal, amik a becsapódások során nagy mennyiségben szabadultak fel. Eddig ezt a technológiát csak a Napnál sokkal nagyobb tömegű csillagoknál használták. Most azonban sikerült annyira kiszűrni a zavaró hatásokat, hogy a rendkívül kis mennyiségben jelenlévő szén-monoxidot is detektálni tudják.

god-zhizni-solnca-mozhno-posmotret-za-shest-minut-15960-felfedes.hu

„Ez eddig a legkisebb gázkoncentráció, amit valaha észleltünk – ezzel a végletekig toltuk az ALMA határait” – nyilatkozta Marino.

Az eredményeket a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című folyóiratban publikálják.

Forrás: origo.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up