felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Fény derült a Föld rejtőzködő kísérőjére

Fény derült a Föld rejtőzködő kísérőjére

A Föld körül keringő, 40–100 méter átmérőjű aszteroidát fedeztek fel amerikai kutatók. A NASA szakértői szerint a 2016 HO3 nevet viselő égitestet a Föld vonzásának ereje tartja a pályáján. Keringése során százszor olyan távol van a bolygótól, mint a Hold, és sohasem közelíti meg jobban, mint a Föld–Hold-távolság 38-szorosa. 

Asteroids-passing-Earth-ESA-P.-Carril-TR

A csillagászok szerint a 2016 HO3 évszázadokig a Föld kísérője marad. „Elmondhatjuk, hogy ez a kis aszteroida és a Föld együtt táncol.  Bár túl távol van ahhoz, hogy valódi holdnak tekintsük, a legjobb és legstabilabb példája egy kváziszatellitnek”  – mondta Paul Chodas, a Földhöz közeli testeket megfigyelő NASA-központ (Center for NEO Studies) munkatársa.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=SbbAnVU4rmY[/youtube]

Az aszteroidát április végén vették észre a Hawaii Egyetem Haleakala Nemzeti Parkban lévő Pan-Starrs 1 teleszkópja segítségével. „Eddig egyetlen aszteroidát észleltek, amely hasonlóan követte tíz évig a Földet, de az azóta már elhagyta a szomszédságunkat. A 2016 HO3 sokkal erősebben kötődik a Földhöz” – fejtette ki a szakértő.

What-would-life-on-Earth-be-like-without-the-Moon

Éves pályájának felét az aszteroida közelebb tölti a Naphoz, mint a Föld, ilyenkor elhalad a bolygó előtt, a másik felében pedig jóval távolabb, a Föld „mögött” vonul.

Forrás: origo.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up