felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Tényleg élhető lehet: úgy tűnik, a legközelebbi Föld-típusú bolygót óceán takarja

Tényleg élhető lehet: úgy tűnik, a legközelebbi Föld-típusú bolygót óceán takarja

Az elmúlt hónapokban már több élhető exobolygót találtak, és pont a legközelebbi kapcsán kerültek közelebb a bizonyításhoz, miszerint tényleg oda költözhetnénk.

pizap-com14760359101361

Amióta a Kepler űrteleszkóp új megfigyelési módszerre tért át, sorra fedezik fel az emberek számára élhetőnek tűnő bolygókat az univerzumban. Augusztusban mutatták be a kutatók ezek közül azt a bolygót, amely a legközelebb van a Földhöz, és ami az első emberi célpont lehet.

A Proxima b bolygóról van szó, amelyet nyár óta tüzetesen vizsgálnak, és nem csak a NASA, most például francia asztrofizikusok jelentették be: egyre biztosabbnak tűnik, hogy óceán borítja az egyre inkább élhetőnek tűnő exobolygót.

wallpaper-cool-scifi-wallpapers-ocean-planets-desktop-backgrounds-space-computer-stars-background-spaceship

A 4,24 fényévnyire található bolygó összetételére és átmérőjére vonatkozó szimulációk miatt feltételezik ezt. Az adatok alapján a legkisebb (5900 km) és a legnagyobb (8920 km) átmérővel számolva is olyan lehet a kőzetköpeny és a víz aránya, hogy mindkét esetben egy vékony gázos atmoszféra veheti körül a bolygót, ugyanolyan, mint ami a Földet is élhetővé teszi.

Persze van különbség a számítások között, hiszen a kisebb átmérővel arányaiban kétszer annyi víz van a bolygó felszínén, mint a Földön, míg a legnagyobb méret esetében az egész bolygót egyetlen, 200 kilométer mély óceán takarja.

image-20160824-30222-1g9pb2a

A tudósok emellett azokat a számításokat is elvégezték, amelyek igazolják az eddigi feltételezést: ugyan a csillagához (Proxima Centauri) sokkal közelebb van a bolygó, mint a Föld a Naphoz, de a Proxima Centauri körülbelül ezerszer gyengébb sugárzással rendelkezhet, mint a Nap, így a hőmérséklet és a víz állapota is ideális lehet az emberi élethez.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up