felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » A kőbe szúrt Excalibur tényleg létezik

A kőbe szúrt Excalibur tényleg létezik

Aki kihúzza a kőből a kardot, az lesz a legendás harcos, aki megvédi Angliát a támadásoktól. Hát, nem lesz könnyű dolga.

spadanellarocciasangalgano

Az olasz csizma szárán, Firenze és Siena közelében járva az emberek leginkább a Mediciek által hátrahagyott épületekre, illetve a világ legismertebb műalkotásainak jókora hányadát rejtő múzeumok felé indulnak, pedig a környező kisvárosok és falvak is számos, történelmi jelentőségű emléknek adnak otthont. Így van ez az alig kétezer fős kisvárossal, Chiusdinóval is, melynek apró temploma őrzi az Arthur-mondakörből jól ismert, kőbe szúrt kardot, melyet mindenki Excalibur néven ismer.

2455538620_befbedabd7_b

Az egyetlen gond a történettel, hogy a fura látványt nyújtó szikladarab sosem érintette az angol földet, sőt, az több, mint nyolcszáz éve alig mozdult a helyéről. Az Arthur-féle sztori tehát nem a szigetországban alakult ki, hanem délről szivárgott be Britanniába, gyökere pedig Galgano Guidotti legendájában gyökerezik.

hermitage-jun05-d2993sar800

Guidotti a kis falu közelében született valamikor 1148 körül, élete első három évtizedét pedig tivornyázó, nőket gyakran váltogató, gazdag lovagként élte le, de kora harmincas éveiben egyre többször jelent meg neki álmában Mihály arkangyal, aki egy alkalommal felszólította, hogy adja fel minden földi tulajdonát, és váljon Jézus követőjévé. A férfi azt válaszolta, hogy ez épp olyan nehéz lenne, mint kettévágni egy követ, ennek bebizonyítására pedig megpróbálta kardját belevágni a mellette álló sziklába.

Legnagyobb meglepetésére sikerült is neki, épp olyan könnyen, mintha csak egy folyóba merítette volna a pengét.

sword-in-the-stone-2-1024x768

Guidottit rövidesen elragadta a lova, és elvitte arra a hegytetőre, amit álmában látott, és gondolkodás nélkül beleszúrta kardját a legelső sziklába. Egy évvel később a férfi elhunyt, III. Luciusz pápa pedig 1185-ben szentté avatta.

A kőbe szúrt kard felett épült fel később a Montesiepi-kápolna, mely ma is otthont ad a fura tárgynak, melyről a modern kor természetesen azonnal azt feltételezte, hogy valamiféle, utólag összerakott másolattal van dolguk, vagy épp az eredeti sosem létezett, a közelmúltban zajlott vizsgálatok azonban megerősítették, hogy a penge tényleg a XII.-XIII. század fordulójáról származik, így jó eséllyel tényleg biztosra vehető, hogy a brit mondavilág is ebből kölcsönözte a legendás Excalibur-sztorit.

web-the-real-sword-in-the-stone-fry_theonly-cc

Az elmúlt évszázadokban persze többen is megpróbálkoztak a fegyver ellopásában, az egyik esetre egy tolvaj mumifikálódott karjai is emlékeztetnek, melyek ma a kardtól néhány méternyire mutatják, hogy mennyire rossz ötlet hasonlóval próbálkozni. Ma ez persze elég nehezen menne, hiszen a tolvajnak előbb át kellene magát fúrnia egy ipari plexirétegen, az pedig nem lesz annyira könnyű.

Forrás: 24.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up