felfedes.hu

Híroldal, Alternatív média, Tudomány, Közösség

Kezdőlap » Meteorit robbant fel Szibéria felett

Meteorit robbant fel Szibéria felett

A délnyugat-szibériai Hakaszföld lakói fényes tűzgömböt láthattak a kedd esti égbolton, amely egy pillanatra nappallá tette az éjszakát – közölte a Russia Today orosz állami televízió honlapján.

dgsdfg

Néhány szemtanúnak sikerült megörökítenie a meteorit tűzcsóváját. A helyi idő szerint 18 óra 37 perckor (közép-európai idő – 12:37) történt jelenséget a legjobban Szajanogorszk városából lehetett látni.

Először nem is tudtam, hogy mi történik. Hirtelen fény támadt. Nem volt olyan, mint nappal, de mégis nagyon fényes volt”- mondta az egyik szemtanú, Olga Szagalakova a hírtelevíziónak.

“A közeli hegy felé tekintettünk, (…) egy hatalmas meteorit repült felette. Csóvája volt. Őszintén féltem, azt hittem, bomba” – tette hozzá Szagalakova.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=C0MBoYfOZKM[/youtube]

Viktor Grohovszkij, az Uráli Szövetségi Egyetem (URFU) professzora szerint a mostani meteorit sokkal kisebb volt a Cseljabinszk fölött 2013 februárjában megsemmisült meteoritnál, de lehet, hogy darabjait fel lehet majd kutatni. Hozzátette: ehhez a meteorit pályájának pontos kiszámítása szükséges, ami hozzávetőleg egy napot vesz majd igénybe.

A cseljabinszki meteorit hatóereje 500 ezer tonna TNT energiájával vetekedett. Az akkori robbanás miatt több mint ezren megsérültek, legtöbben a kitörő ablaküvegek szilánkjaitól.

Forrás: origo.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up