felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Biztosan lesz terrortámadás Európában a következő 2-3 hónapban

Biztosan lesz terrortámadás Európában a következő 2-3 hónapban

Ez nem pánikkeltés, hanem háborús törvényszerűség. Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint Magyarország jobban felkészült egy esetleges merényletre, mint Párizs, bár itthon a támadás esélye közelít a nullához.

Újabb terrortámadás rázhatja meg Európát decemberben, erre enged következtetni több kormányzati szerv és hatóság jelzése.

1.November közepén az Egyesült Államok külügyminisztériuma hívta fel az Európában tartózkodó amerikaiak figyelmét, hogy legyenek óvatosak az ünnepi rendezvényeken és szabadtéri vásárokon.

2.Pénteken az Europol közölte, nagy valószínűség szerint újabb támadásokat tervez elkövetni Európában a közeljövőben az Iszlám Állam.

3.Majd erre reagálva vasárnap Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter fokozott óvatosságra intett mindenkit, aki az ünnepeket megelőzően és a jövő év elején külföldre utazik.

Bár az Iszlám Állammal kapcsolatos információk az elmúlt időszakban elvesznek a hírek sűrűjében, még mindig komoly kihívást jelentenek a hatóságoknak.

Csak novemberben történt, hogy

1.a német rendőrség terrorgyanúval vett őrizetbe öt embert, köztük az Iszlám Állam helyi vezetőjét;

2.Koszovóban 19 embert tartóztattak le, amiért merényletre készültek az izraeli labdarúgó-válogatott ellen;

3.az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat Moszkvában és Szentpéterváron elfogta a terrorszervezet tíz támadást fontolgató tagját;

4.Marseille-ben és Strasbourgban hét embert állítottak elő a francia hatóságok, akik a párizsi Disneylandban és a Champs-Élysées-n támadtak volna;

5.Belgiumban pedig őrizetbe vettek nyolc embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy harcosokat toboroztak az Iszlám Államnak Szíriába.

Most kezdődik a tánc

Gilles de Kerchove, az EU terrorellenes koordinátora a közelmúltban úgy fogalmazott, a veszély akár évekig is fennállhat, egészen addig, amíg az Iszlám Állam elleni harcok véget nem érnek a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Sőt, a szervezet utána is felemelheti a fejét, de erről itt olvashat bővebben.

A titkosszolgálatok becslései szerint a szervezet több száz katonája szivárgott már be a kontinensre, akiknek megvan a képzettségük hozzá, hogy terrortámadást hajtsanak végre, sőt, egyre nagyobb a kockázata, hogy magányos farkasok mészároljanak, akiknek nincs konkrét kötődésük a csoporthoz. Ilyen volt a júliusi nizzai kamionos merénylet, a müncheni mészárlás és a belgiumi machetés támadás is.

Aggasztó, hogy az ENSZ és a vegyifegyver-ellenőrök vizsgálata szerint új taktikát alkalmazhat a terrorbrigád, mégpedig Európában eddig nem tapasztalt mérgesgáz-támadást hajthatnak végre a beszivárgó tagok.

Az Europol legfrissebb jelentése szerint az európai terroristák többsége fiatal bűnöző volt, akik megkülönböztetettnek, megalázottnak és a társadalom peremére szorultnak érezték magukat, de nem a vallás volt az elsődleges hajtóereje a radikalizálódás folyamatának. Az Iszlám Állam igyekszik a szíriai menekültek körében harcosokat toborozni és a migrációs válságot kihasználva polarizálni az EU lakosságát.

Abu Mohammad al-Adnani

Abu Mohammad al-Adnani, a terrorszervezet augusztusban megölt szóvivője egyik utolsó videójában arra szólította fel a kalifátus szimpatizánsait, hogy népszerűsítsék a dzsihádot hazájukban.

“Éjjel-nappal terrorizáljátok a keresztényeket, amíg mindenki félni kezd a szomszédjától.” – hangzott az utasítás.

Az Europol szerint nehéz megmondani, mik lehetnek a potenciális célpontok, mert az Amerikai Egyesült Államok vezette koalíció tagjait propagandavideóiban kivétel nélkül megfenyegették már.

A szimbólumrendszert támadják

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a 24.hu megkeresésére elmondta, veszélyes, ha a koalíció túl hamar lenyomja, “túlnyeri” magát az Iszlám Állam ellen, mert a szárazföldi hadsereggel rendelkező terrorszervezet terrorsejtek százaivá tudja formálja át magát.

Mint fogalmazott, fontos személyre, névre, csúnyán fogalmazva darabra felderíteni, kik harcolnak az Iszlám Állam kötelékeiben, hogy ne térhessenek vissza Európába. A hírszerzési tevékenység nagy részét a nemzetközi koalíció elvégezte, de nem lett tökéletes.

“Itt gond van, és ezzel a hatóságok is tisztában vannak, valós a figyelmeztetés. Biztos, hogy az elkövetkező két-három hónapban lesz terrortámadás Európában, a kérdés csak az, pontosan hol és mikor. Ez nem pánikkeltés, hanem háborús törvényszerűség.”

A szakember szerint az Iszlám Állam számára az elsődleges szempont a kommunikáció. Nem az a lényeg, hányan halnak meg, de nyilván szeretnének minél több embert megölni. A zsidó-keresztény kultúrában fontos ünnepek következnek, a szimbólumrendszert támadják.

Azt javasolja a külföldön élő magyaroknak, bátran menjenek ünnepi rendezvényekre, vásárokra, mert Európa felkészült. Példaként említette, hogy tavaly karácsonykor és a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokságon is sikerült megelőzni a tragédiát.

Fegyveres katonák egy étterem előtt Brüsszel belvárosában

Magyarország felkészült

Tarjányi Péter úgy véli, hamarosan Magyarország is belecsöppen a közel-keleti valóságba. Fel kell készülni rá, hogy a tömegrendezvényeken véletlenszerűen átvizsgálják a táskákat, kiemelnek embereket. Félni azonban nincs okunk.

“Az itthon támadás esélye a nullához közelít. Az Iszlám Államnak Nyugat-Európa a célpontja.”

Arra a kérdésre, miszerint a magyar hatóságok mennyire vannak felkészülve egy esetleges merényletre, határozottan azt felelte, jobban mint Párizs.

“Nálunk más a bevándorlási helyzet, kisebb a város, így egyszerűbb is a helyzet. Az Országos Mentőszolgálat, a TEK és a Katasztrófavédelem remekül működik együtt, arról nem is beszélve, hogy Franciaországban a támadások után nem akarják megijeszteni a lakosságot a gyakorlatokkal. De inkább folyjon sok-sok liter izzadtság, mint egy csepp vér.”

Tarjányi rámutatott, közvélemény-kutatások szerint a vidéken élő népesség nagy százaléka elhiszi, hogy a terrorszervezet elmehet a falujába és ott robbanthat. Megnyugtatott mindenkit, ennek az esélye ténylegesen nulla, a főváros van kitéve a legnagyobb kockázatnak.-

Kerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot is, az előző évekhez képest fokozott védelmet biztosítanak-e a budapesti vásárokon és ünnepi rendezvényeken. Válaszukban azt írták,

“A rendőrség az állampolgárok szubjektív közbiztonságérzetének fenntartása érdekében az ünnepi időszakban kiemelt figyelmet fordít a különböző bevásárló- és üzletközpontok, alkalmi kirakodóvásárok helyszínére, a piacokra, pályaudvarokra, valamint a nagy tömegeket vonzó rendezvények helyszínére. A rendőri szervek a szükséges erővel vannak és lesznek jelen a közterületeken.”

Forrás: 24.hu

 

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up