felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » A világ első országúthálózatát fedezték fel a maja kultúra bölcsőjében

A világ első országúthálózatát fedezték fel a maja kultúra bölcsőjében

Modern lézeres technológia használatával a világ első országúthálózatát fedezték fel Guatemalában, a “maja kultúra bölcsőjében”. Az összesen több mint 240 kilométer hosszú, helyenként negyven méter széles, 17 országútból álló hálózat El Mirador várost és a környező településeket kötötte össze – mondta el Richard Hansen amerikai kutató, a maja kultúra szakértője, az El Mirador körüli medencerégészeti projektjének vezetője.

El Mirador a távolból

A mexikói határnál, a Petén megyében lévő El Mirador Kr. e. 150 körüli hanyatlásáig a nyugati félteke legnagyobb városa volt lakosságát és méretét tekintve.

A La Danta Közép-Amerika legmagasabb piramisa

Virágkorában több mint egymillióan éltek El Mirador környékén. “Ez volt az első amerikai állam” – mondta Hansen. A városban áll a 72 méter magas La Danta piramisrom, Közép-Amerika legmagasabb piramisa.

 Feltárás a romvárosban

Az úgynevezett Lidar (Light Detection and Ranging), vagyis lézeralapú távérzékelés módszerével lézersugarakkal vizsgálták át a szakértők a földfelszínt, hogy létrehozzák a régió két- illetve háromdimenziós térképét.

A terület radarképe

A kutatók eközben piramisokat, teraszokat, csatornákat, vizesárkokat, falakat és utcákat fedeztek fel.

Az utakkal összekötött városok domborzati térképe

A mérések során a kutatók összetett istálló- és legelőrendszerre utaló jelekre is bukkantak. A szakértők jövőre folytatják kutatásaikat.

Forrás: erdekesvilag.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up