felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Kísértetiesen kezdett ragyogni a tenger

Kísértetiesen kezdett ragyogni a tenger

Kéken ragyog a víz a tasmaniai Preservation Bay-nél. A látvány bámulatos, ám komoly veszélyt jelezhet. A kísérteties fényt úgynevezett biolumineszcens lények bocsájtják ki, ezek az organizmusok pedig destabilizálhatják a tengeri táplálékláncot, írja a Live Science oldala.

A kék fény kibocsátásáért a mikroszkopikus méretű Noctiluca scintillans nevű planktonikus élőlény a felelős. A tengeri szikraként is emlegetett páncélos ostoros akkor ragyog ilyen pompásan, ha megzavarják a ragadozók. A látvánnyal a rá vadászó állatokat igyekszik távol tartani.

Habár nem mérgező, és némi bőrirritációtól eltekintve nem okoz komolyabb problémát az embereknek, annál nagyobb veszélyt jelent a tengeri ökoszisztémára.

Felborítják a táplálékláncot

A faj alacsony oxigéntartalmú vizekben érzi igazán jól magát. Egy 2014-es Nature-tanulmány például arról írt, hogy az Arab-tengerben már három nagyobb Noctiluca scintillans-virágzást is megfigyeltek a szakemberek annak oxigénhiányos vize miatt. Tömeges megjelenésük hatással volt a kovamoszatok táplálékláncban elfoglalt pozíciójára, és így a tengeri élővilág nagy részére.

Egyelőre nem lehet megmondani, hogy Preservation Bay-nél kialakul-e hasonló helyzet, így a kutatók továbbra is figyelemmel követik az eseményeket.

Forrás: origo.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up