felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Bizarr rajzolatok a tenger fenekén

Bizarr rajzolatok a tenger fenekén

Megjelent az eddigi legteljesebb, legnagyobb felbontású atlasz a két sarkvidék tengerfenekéről. A laikusok számára szemet gyönyörködtető képek sokat elárulnak a szakembereknek a térség geológiai folyamatairól.

A furcsa, szinte kör alakú rajzolatot jéghegy alja karcolta a tengerfenékre a több barázdához hasonlóan (a piros színezés 25, a zöld 50 méteres tengermélységet jelez)

A világ minden tájáról származó több mint 250 tengergeológus és glaciológus töltötte az elmúlt négy évet a tenger alatti glaciális tájformák atlaszának összeállításával. Ez a munka lehetővé teszi a kutatók számára a Föld nagy jégtakarói történetének értelmezését és annak megfigyelését, hogyan alakította újra a környezeti hatás a kontinenseket.

Izgalmas geológiai jelenségek

A Nagy-Britannia méretű,több ezer négyzetkilométeres tengerfenéken számos izgalmas geológiai jelenség megfigyelhető.

Például azok a barázdák, amelyeket a hatalmas jéghegyek lenyúló alja rajzolt a tengerfenékre vagy a glaciális vonalkázás, azok az akár több tíz kilométer hosszan elnyúló áramvonalas kiemelkedések, amelyeket a gyorsan folyó gleccserek hoztak létre.

Több mint 35 egyedi tájalakzatot írtak lea kelet-szibériai permafroszt drámai tulajdonságaitól kezdve a legyezőalakban szétterülő hatalmas üledéklerakódásokig, amelyek a legnagyobb gleccserek szájánál alakulnak ki.

A kutatók megvizsgálták a múltbéli gleccserek és jégtakarók „ujjlenyomatait” a tengerfenéken, ahol azok korábban előrenyomultak vagy hátráltak a földi klímaváltozások hatásaira.

Alakzatok a sekély (10–17 méteres mély) vízzel borított részeken

Hatalmas teljesítmény

 

„Izgalmas végre nyomtatásban látni az atlaszt” – mondta Kelly Hogan, a brit antarktiszi kutatóprogram (British Antarctic Survey, BAS) geofizikusa és az atlasz szerkesztője a térkép bécsi bemutatóján.Hatalmas teljesítmény egybegyúrni az összes képet úgy, hogy lehetővé tegyék számunkra a sarki tengerfenék minden korábbinál pontosabb értelmezését.”

„Az atlasz csodálatosan megmutatja, mit tud elmondani nekünk a tengerfenék a múltról, kicsit ahhoz hasonlóan, ahogy a fák évgyűrűi” – tette hozzá Hogan.

Forrás: origo.hu

 

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up