felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Tudományos szenzáció: 80 év után bebizonyították, hogy Einstein tévedett, mivel igaza volt

Tudományos szenzáció: 80 év után bebizonyították, hogy Einstein tévedett, mivel igaza volt

Önmagában az is nagy hír lenne a tudomány világában, ha sikerülne Einstein bármelyik állítását újszerű módon igazolni, hát még az, ha megcáfolni. De hogy mindkettő sikerüljön egyszerre, az már tényleg szenzációs.

Albert Einstein általános relativitáselméletéből következik az úgynevezett gravitációs mikrolencse-hatás, melynek segítségével csupán abból kiszámolható egy égitest tömege, hogy milyen mértékben hajlítja meg egy távolabbi csillag fényét. Einstein levezette, hogy elmélete szerint ez miért van így, de a Science című tudományos folyóirat 1936. december 4-i számában publikált tanulmányában azt írta: természetesen nincs remény arra, hogy ezt a jelenséget közvetlenül megfigyelhessük.

80 és fél évvel a legendás tudós lemondó állítása után, szintén a Science-ben tették közzé a hírt: Einstein következtetése helyes volt, valóban meg lehet a gravitációs mikrolencse-hatás segítségével mérni egy égitest tömegét. És ebben miért is olyan biztosak a tudósok? Hát azért, mert Einstein tévedett, sikerült ugyanis – a Naptól eltérő csillag lencsehatását kihasználva a történelem során először – közvetlenül megmérnünk egy égitest tömegét. A Kailash C. Sahu által vezetett kutatócsoport konkrétan a Stein 2051B fehér törpe (csillagmaradvány) tömegét határozta meg így, a NASA Hubble űrteleszkópja segítségével.

Ahogy a fenti ábrán is látható, a mérés során úgy tűnhetne, hogy a fehér törpe hatással van a távolabbi csillag helyzetére. De valójában nincs, csupán elhajlítja a távolabbi csillag által kibocsátott fényt, ezért tűnhet másnak annak pozíciója.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up