felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Áttörés: sikerült egy 1203 km-es teleportálás

Áttörés: sikerült egy 1203 km-es teleportálás

Kínai kutatók sikeres tesztet hajtottak végre a világ első kvantumkommunikációs műholdjával, megnyitva az utat egy globális kvantumkommunikációs hálózat megszületése előtt. Ugyanitt: minden eddiginél messzebbre sikerült fotonokat teleportálni.

Kína tavaly augusztusban bocsátotta fel a világ első kvantumkommunikációs műholdját az északnyugat-kínai csiucsüani űrközpontból. A műhold feladata, hogy szuperbiztonságos, feltörhetetlennek tartott kvantumkommunikációt hozzon létre feltörhetetlen kvantumkulcsok továbbításával a világűrből a földre.

A kutatók arra használták a Micius nevű műholdat, hogy fedélzetén összefonódott fotonpárokat előállítsanak elő, amelyeket földi vevőállomásokra küldenek el, hogy mindkét helyen méréseket hajtsanak végre rajtuk – írták a szakemberek a Science című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Az összefonódás jelenségének lényege, hogy, ha az összefonódott párok egyik tagján elvégeznek egy mérést, megállapítva a foton állapotát, akkor abban a pillanatban a másik fotonnak is ugyanez lesz az állapota. Ez azért érdekes, mert az összefonódás jelenségének felhasználásával lehetővé válik az információk teleportálása, méghozzá úgy, hogy az – jelenlegi ismereteink szerint – lehallgathatatlan legyen.

A teleportálás világrekordja eddig nagyjából 144 kilométer volt. A Micius azonban most két olyan kínai földi vevőállomásra küldött fotonokat, amelyek jóval messzebb, 1203 kilométerre vannak egymástól – ez új rekordot jelent.

A tudósok szerint tesztjük sikere “illusztrálja egy jövőbeni globális kvantumkommunikációs hálózat lehetőségét”. A kínai kutatók következő lépése egy kvantumkommunikációs kapcsolat létrehozása lesz Kína és Ausztria között.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up