felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Két hét múlva fényes piramis jelenik meg az égen

Két hét múlva fényes piramis jelenik meg az égen

Két hét múlva egy nagyon érdekes műholdat küld az űrbe egy orosz amatőr csillagász csoport: egy mesterséges csillagot, ami az éjszakai égbolt egyik legfényesebb objektumává válik.

A szatellitet Mayak névre keresztelték, ami magyarul „jelzőfényt” jelent. A kicsiny, cipó nagyságú, úgynevezett „cubesat” szabványú műholdat július 14-én bocsájtják fel egy Szojuz 2.1v hordozórakétával a kazahsztáni bajkonuri űrrepülőtérről. A projektet a Moszkvai Állami Műszaki Egyetem (MAMI) vezeti és pénzeli, az intézet dolgozói közösségi finanszírozás keretében több mint 30 ezer dollárt (8 millió forintot) gyűjtöttek össze.

Az eszköz körülbelül 600 kilométerrel a földfelszín felett, úgynevezett napszinkron pályán fog keringeni, ami annyit jelent, hogy mindenütt nagyjából azonos helyi időkor halad el, és mindig érni fogja a napfény. A szerkezet 16 négyzetméter felületű, az emberi hajszálnál 20-szor vékonyabb, fényvisszaverő polimerből készült „vitorlákat” szállít magával. Ezeket a világűrben kibontva egy különleges, piramis alakú műhold jön létre, mely hónapokig vagy akár évekig a Föld körül keringene.

A küldetés lényege tulajdonképpen egy technológiai demonstráció, amelyben azt szeretnék a mérnökök kipróbálni, hogyan lehet egy pályán mozgó műholdat lefékezni, majd arról letéríteni.

Milyen fényesen fog ragyogni?

A számítások alapján a piramis alakú szatellit -3,6 magnitúdóval fog ragyogni az égbolton és ezzel a Nap, a Hold és a Vénusz után a negyedik legfényesebb objektummá válik.Más források szerint a fényerősség a -10 magnitúdót is meghaladhatja, ezzel pedig a műhold a Vénuszt is lekörözi.

Nem mindenki örül az új űreszköznek

A projekt kétségtelenül érdekes, ám nem mindenkit lelkesít fel. Számos kutató kifejezetten dühös, mivel a mesterséges csillag megnehezítheti az éjszakai ég tanulmányozását, ami több csillagászati program alapját képezi.

Nick Howes csillagász egyike a felbőszült tudósoknak.

“Sokat küzdünk azért, hogy világszerte minél sötétebb égbolt alatt dolgozhassunk. Szívfacsaró látni, hogy ezt a törekvést zúzza porrá egy közösségileg finanszírozott ostobaság” – fakadt ki Howes az IFL Science magazinnak.

Alex Saenko, a projekt vezetője ugyanakkor nem aggódik, szerinte most is sok űreszköz száguldozik az éjszakai égbolton, néhányuk pedig még a Majaknál is fényesebb.

A program mögött álló mérnökök egyik fő célja az űrkutatás és a mérnöki tudományok népszerűsítése a fiatalok körében, a műholdat ugyanis a Föld számos pontján látni lehet majd.

Forrás: origo.hu

 

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up