felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Elszánta magát a NASA: belevezetnének egy űrhajót a Földet megközelítő aszteroidába

Elszánta magát a NASA: belevezetnének egy űrhajót a Földet megközelítő aszteroidába

A NASA kutatói szerint 2024-ben a Didymos nevű aszteroidapár közelíti majd meg a Földet, ami nem jelent veszélyt a bolygóra, de jó lehetőség, hogy kipróbálják az új védelmi rendszert.

A katasztrófafilmek egyik kedvenc témája, hogy a Földet fenyegető aszteroidákat hogyan lehetne elpusztítani, vagy legalább annyira kimozdítani a pályájáról, hogy az a bolygónak csapódjon. A Föld történetét ismerve a veszély egyébként nagyon is valós, így nem véletlen, hogy a kutatók is igyekeznek egy olyan rendszert kidolgozni, ami vészhelyzet esetén bevethető.

A problémán a NASA szakemberei is dolgoznak, akik a napokban egy ezzel kapcsolatos videót tettek közzé. Az általuk tervezett DART-rendszer lényege, hogy a Föld felé közelítő aszteroidába egy hűtőszekrény méretű űrhajót vezessenek, ami ha nem is pusztítja el az égitestet, de képes azt kimozdítani a pályájáról – számolt be róla a Gizmodo.

A rendszer jóval több mint terv, a kutatók ugyanis hamarosan élesben is kipróbálnák a módszert. Az elképzelés szerint 2024-ben a Didymos nevű kettős aszteroida kisebb tagjának, a 160 méter átmérőjű Didymos B-nek vezetnék neki az űreszközt. A Didymos nem veszélyezteti a Földet, de jó lehetőségnek tartják arra, hogy kiderüljön, valóban működik-e az elképzelés.

Az ütközésre épített űrhajó lenne az első, ami teljesen magától célozná meg az aszteroidát és a becsapódás pontját, amit mintegy 6 km/másodperces sebességgel hajtana végre. A szakemberek szerint kilencszer gyorsabb lenne, mint egy puskából kilőtt golyó. A NASA szakemberei a küldetés után kielemeznék az adatokat, hogy az alapján fejlesszék tovább a rendszert.

A kutatók semmit sem bíznak a véletlenre: nemrég arról készítettek szimulációt, mi történne, ha egy 10 ezer tonnás aszteroida eltalálná a Földet.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up