felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Megfejtették, mi okozta az űrből érkező furcsa rádiójelet

Megfejtették, mi okozta az űrből érkező furcsa rádiójelet

Idegenek? Napkitörés? Egyik sem. Megfejtették, mi okozta az űrből érkező furcsa rádiójelet. Májusban észlelték a csillagászok azt az űrből érkző rádiójelet, ami semmilyen korábbi, égitest által kibocsátott jelhez nem volt hasonlítható. Most kiderült, milyen adást fogtak a tudósok.

Tudományos szempontból az elmúlt hét egyik legizgalmasabb hírét a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium kutatói tették közzé. A beszámolójuk szerint egy furcsa rádiójel érkezett az űrből, és a csillagászoknak fogalmuk sem volt, hogy mi lehet az.

A jelek a meglehetősen közeli, csupán 11 fényév távolságra lévő vörös törpecsillag, a Ross 128 felől érkeztek, és bár elsőre napkitörésre gyanakodtak, valójában egyetlen ismert jelhez sem hasonlított az “adás”. Emiatt aztán sokat rögtön idegen életformára gondoltak, és bár a kutatók sem vetették el ezt a lehetőséget, a lehetséges magyarázatok közül ez volt az egyik leghátrébb rangsorolt a listájukon.

Most kiderült, igazuk volt, hogy ezt a lehetőséget nem vették (annyira) komolyan. A Phys.org beszámolója szerint ugyanis sikerült megfejteni a furcsa rádiójelet, ami valójában egy (vagy több) műholdból érkező interferencia volt.

Abel Mendez, a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium igazgatója egyébként a korábbi bizonytalan helyzetet “kihasználva” egy nem hivatalos felmérést is végzett. A blogján azt kérdezte az emberektől, tippeljék meg, vajon milyen jelet észlelhettek. Mint írja, közel 800-an válaszoltak neki – köztük több mint 60 csillagász –, és a többség úgy vélte, hogy a jeleket a Ross 128 nevű vörös törpecsillag aktivitása, vagy más, kozmikus esemény okozhatja. Mendez szerint érdekes, hogy információ hiányában a szakma mennyire reálisan tud gondolkodni.

Ugyanakkor a válaszadók negyede úgy gondolta, intelligens életformától származik az adás. Mindez azt jelenti, hogy sokan még mindig bíznak abban, hogy egyszer sikerül az idegenekkel felvenni a kapcsolatot.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up