felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Kóbor bolygók tömege bolyong az univerzumban

Kóbor bolygók tömege bolyong az univerzumban

Az elmúlt harminc év technológiai és módszertani fejlődésének hála már biztosan tudjuk a választ arra a kérdésre, hogy léteznek-e bolygók a Naprendszeren kívül. Ezt három évtizede még senki sem állíthatta biztosan, mostanra viszont az egyre érzékenyebb távcsöveknek és a csillagászok agyafúrt módszereinek hála bizonyítottan több ezer exobolygó létezéséről tudunk, és becsléseket is végezhetünk a számukra vonatkozóan.

Ezek szerint átlagosan minden egyes látható csillagra jut egy bolygó az univerzumban. Mármint olyan bolygó, amely egy központi csillag, vagy csillagpár körül kering.

Léteznek azonban olyan bolygók is, amelyek valamilyen gravitációs anomália, vagy nagyobb kozmikus ütközés miatt leválltak csillagukról, és magányosan kóborolnak az univerzumban. Hogy ilyenből hány lehet, azt eddig csak tippelni tudták, de most lengyel tudósok ötletes módszerrrel ezt is kiszámolták.

A Nature folyóiratban megjelent tanulmányukban az OGLE teleszkóp adatai alapján, a csillagok fényének enyhe gravitációs elhajlásait vizsgálva arra jutottak, hogy bár Jupiter-szerű gázóriásokból sokkal kevesebb bolyong az Univerzumban a feltételezettnél, Föld-szerű kőzetbolygóból viszont sokkal több. Számításaik szerint ilyen kóbor bolygóból kétszer annyi kószálhat a világűrben, mint ahány csillag látszik az égen.

Forrás: hvg.hu – espresso.economist.com

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up