felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » A Kardasev-skála

A Kardasev-skála

Elméleti fizikusok szerint választóponthoz érkeztünk az emberiség történetében: az fogja meghatározni, hogy túlélünk-e, vagy eltűnünk a Föld színéről, hogy mit teszünk az elkövetkezendő száz évben. Ha sikerül visszahoznunk a kihalás széléről a fajunkat, akkor akár a Kardasev-skála első típusú civilizációihoz is tartozhatunk majd – de mit jelent ez pontosan?

A skála nevét az azt megalkotó orosz asztrofizikusról, Nikolaj Kardasevről kapta, aki a hatvanas években kutatta a földönkívüli élet létezését. Kardasev munkája valami olyasmi lehetett, mint most a SETI-é, a tudós más civilizációkra utaló jeleket keresett. Bőven felkészült az eshetőségre, hogy meg is találja őket, ugyanis jó előre létrehozott egy elméleti skálát, ami energiaigény szerint besorolta a különböző idegen civilizációkat. A skála mércéje a társadalom energiafelhasználása, ami az információmennyiség birtoklásával is egyenes arányban van.

Hogy ez mit jelent? Kardasev szerint az I-es típusú civilizációk bolygójuk csillagának energiáját fölözik le, de olyan mértékben, hogy azzal képesek fedezni a növekvő civilizációjuk energiaigényeit. A II-es típusú civilizáció már nemcsak a szomszédos csillagból nyer energiát, hanem magát a csillagot is képes irányítani, méghozzá úgy, hogy minél több energiát termeljen. Ez az energiatárolásban és a különböző fúziós és hidrogénreaktorokból is áll. A III-as típusú civilizációk nem saját csillaguk, de a környező csillagok és egyéb energiakibocsájtásra alkalmas objektumok energiáját is képesek lefölözni. Ezzel gyakorlatilag uralhatnak egész galaxisokat, és fejlettebb fajjá válnak. Itt már a kolonizációról is szót kell ejteni.

Kardasev csak három különböző szintet állapított meg, később azonban hozzákerült még kettő is. A IV-es típusú civilizációk munkája már tényleg az elképzelhetetlen határát súrolja – tagjai képesek lennének az egész univerzumot uralni, és olyan távolságokba utazni, amilyeneket még nem is ismerünk. Az V-ös típusú civilizációk pedig olyan fejlettek volnának, hogy talán fel sem ismernénk, hogy élőlénnyel van dolgunk, ha elérkeznének hozzánk – ha pedig mégis, nagyjából az istenek szóval tudnánk leírni őket.

És hogy hol tart most az emberiség? Sajnos mi még az első szintet sem értük el, hiszen jobbára egyelőre halott állatok és növények elégetésével nyerünk annyi energiát, ami éppen csak elég a növekvő társadalmunknak. A következő száz évben elérhetjük az I-es civilizáció szintjét, de csak akkor, ha valóban elkezdünk komolyabban foglalkozni a megújuló energia adta lehetőségekkel.

Forrás: m5tv.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up