felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Földön kívüli élet nyomaira bukkantak a Nemzetközi Űrállomás burkolatán?

Földön kívüli élet nyomaira bukkantak a Nemzetközi Űrállomás burkolatán?

Az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz bejelentése szerint lehet, hogy idegen életformákat találhattak a tudósok a Nemzetközi Űrállomás, az ISS külső burkolatán megbújva. A hírek szerint feltehetően most több olyan élő baktériumot találtak az ISS külsején, amelyek az eddigi vizsgálatok szerint nagy valószínűséggel földön kívüli eredetűek.

A baktérium felfedezésről beszámoló orosz űrhajós, Anton Skaplerov közlése szerint a mikroorganizmusokat úgy találták meg a nemzetközi űrállomás tudósai, hogy egy rutineljárás során mintákat vettek az űrállomás külsejéről. A baktériumokat hamarosan tovább vizsgálják majd a Földön. Skaplerov az ISS expedíciós repülési mérnöke, és az Expedition 54 legénységi tagjaként decemberben már a harmadik látogatására fog megérkezni a Nemzetközi Űrállomásra. 

Az eddigi vizsgálatok szerint a mikroorganizmusok a világűrből származhatnak, de biztosan csak akkor lehet földön kívüli eredetűnek nyilvánítani őket, ha bebizonyosodik, hogy semmiképpen sem lehetnek földi eredetűek.

Az ma már kísérletekkel is bizonyított tudományos tény, hogy a földi eredetű mikroorganizmusok képesek túlélni az űrbe való utazást, valamint az extrém, zord környezeti körülményeket is.

A “Teszt” és a “Biorisk” kísérletek során földi mikroorganizmusokat helyeztek el speciális tartályokban az ISS-hajótestére, amelyeket aztán évekig otthagytak annak érdekében, hogy később megállapítható legyen, az organizmusokat mennyire befolyásolják a szélsőséges körülmények.

Anton Skaplerov

A Nemzetközi Űrállomáson lefolytatott kísérletek eredményei során több földi mikroorganizmus is képes volt életben maradni az űr vákuuma, valamint a mínusz és plusz 150 Celsius-fok közötti rendkívül nagymértékű hőmérséklet-ingadozás ellenére is.

Az űrállomás külső felületén zajló “Teszt” kísérlet során, idén májusban Madagaszkárról származó baktériumok és a Barents-tengerből származó planktonok túlélését is sikerült igazolni. Olyan mikroorganizmusokról van szó, amelyek nagy valószínűséggel természetes úton juthattak el az űrállomás külső borításáig a Földről. 

A tudósok szerint az ionoszférában megtapasztalható áramlási jelenségnek köszönhető, hogy a bolygónk felszínéről származó anyagok képesek eljutni, akár a felső légköri rétegekig, illetve adott esetben még onnan is tovább az űrbe.

Ezután a felfedezés után az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkozmosz – más tudományos műhelyekkel együtt – a bioszféra felső határának a felemelését javasolta a jelenlegi 20-ról 400 kilométeres magasságra.

Az eddigi közlések szerint 2018 év elejére tudhatja meg a közvélemény, hogy valóban földön kívüli eredetű mikroorganizmusokat találtak most a 400 kilométeres magasságban a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás külsején. 

Forrás: 888.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up