felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Az örmény kőkörök 3500 évvel előzték meg Stonehenge-et: a világ egyik legrejtélyesebb helye

Az örmény kőkörök 3500 évvel előzték meg Stonehenge-et: a világ egyik legrejtélyesebb helye

Ha azt halljuk, kőkör, a Stonehenge-re asszociálunk, pedig világszerte több helyütt is találni hasonlóan misztikus, ősi kőköröket. Ilyen az Örményországban található Zorats Karer, azaz Karahunj, melynek kövei nemcsak régiségük és misztikumuk miatt érdekesek: találtak rajtuk valamit, amit nehéz megmagyarázni.

Az itt-ott mohával fedett bazaltkövek eredetét és célját, funkcióját hosszú évtizedek óta vizsgálják, és ezek kapcsán számos elmélet született.

A Karahunj

Fotókon az örmény Stonehenge: vajon miért tették le a hatalmas köveket több ezer évvel ezelőtt, és mit véshettek rájuk?

Noha az örmény Stonehenge-nek nevezik, a Karahunj kőkört mintegy 3500 évvel a Stonehenge előtt létesíthették.

A Karahunj körülbelül 7 hektáron terül el a Dar folyókanyon és Sisan városa szomszédságában.

A Zorats Karert 1994-ben kezdték behatóbban vizsgálni az Örmény Nemzeti Tudományos Akadémia és a Jereváni Rádiófizikai Kutatóintézet szakemberei.

A kövek 0,3 és 5 méter közötti magasságúak, súlyuk 10 tonna is lehet. Az egyik titokzatos felfedezés a kövek kapcsán, hogy a 233 kőből 84-en lyukak találhatók, melyeknek a funkciója talány.

Borzongatóak a kutatók által a kövek némelyikén felfedezett alakok, melyek kiléte, miléte rejtély. A mai UFO-képre emlékeztetnek: nagy fejű, nagy szemű lényeket véstek a Karahunj létesítői.

A vizsgálatok során arra jutottak, hogy a Karahunj egy csillagászati megfigyelőhely, mert számos kő a Nap, a Hold és a csillagok megfigyelésére alkalmas pozícióban van.

A hely obszervatóriumként, tudományos megfigyelőpontként, a Napisten tiszteletére emelt templomként és iskolaként is működhetett egykor.

Mivel több kő temetkezési helyhez kapcsolódik, nekropolisz, azaz halotti város falának és városfalnak is vélték már a Karahunj körét, de ezeket az elméleteket végül elvetették.

Forrás: femina.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up