felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » A Hubble teleszkóp kiszúrt valamit, amit egyszerűen nem tudnak megmagyarázni a fizikusok

A Hubble teleszkóp kiszúrt valamit, amit egyszerűen nem tudnak megmagyarázni a fizikusok

A kutatók szerint a világegyetem tágulását egyetlen ma ismert fizikai törvénnyel sem lehet megmagyarázni.

Régóta tudják a csillagászok, hogy a világegyetem a korábbi feltevésekkel szemben nem állandó méretű, hanem folyamatosan táguló tér. Mindez jól illik az ősrobbanás-elméletébe, amely szerint a világegyetem a keletkezése előtti pillanatban egyetlen pontba tömörült össze, majd az “isteni részecske” beindította az ősrobbanást, így hozva létre a ma ismert univerzumunkat. A kutatók ennek kapcsán arra is régóta szeretnék megkapni a választ, hogy pontosan milyen gyorsan tágul a világegyetem.

Az IFLScience beszámolója szerint a szakemberek Hubble űrteleszkóp segítségével végzik azokat a méréseket, amelyek eredményei elárulják a világegyetem tágulási sebességét. A kutatók az eredmények alapján arra jutottak, hogy ez a folyamat sokkal gyorsabban történik, mint azt korábban képzelték.

A vizsgálat során a csillagászok azt figyelik, egy adott galaxis milyen gyorsan távolodik tőlünk. Ezt az úgynevezett vöröseltolódással határozzák meg, ami alapján arra jutottak, másodpercenként 67 kilométerrel gyorsul a távolodásuk. Mindez azonban 9 százalékkal nagyobb, mint amire a korábbi számítások alapján gondoltak a tudósok.

Az eredmény még a tudósokat is meglepte, és egyelőre nem tudják, mi okozhatja ezt a sebességet. Az viszont biztos, hogy a jelenlegi fizikai ismereteinkkel nem lehet leírni a jelenséget.

Az egyik felvetés szerint az univerzum a szintén gyorsuló sötét anyagnak köszönhetően nemcsak hogy nagyobb mértékben gyorsul, mint korábban gondolták, de a gyorsulás is folyamatosan növekszik. A másik lehetőség, hogy a még fel nem fedezett szubatomi részecske miatt tágul így a világegyetem, amelyre a gravitációs erőn kívül egyetlen alapvető (erős nukleáris erő, gyenge nukleáris erő, elektromágneses erő) erő sem hat.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up