felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Egy több mint 1000 éves szöveget találtak egy zsoltár mögé rejtve

Egy több mint 1000 éves szöveget találtak egy zsoltár mögé rejtve

Az amerikai részecskegyorsítóban magas energiájú röntgensugárral szkennelték be egy 10. századi zsoltár szövegét. Kiderült, korábban más állt a papíron.

Különleges felfedezésre bukkantak nemrég az amerikai részecskegyorsító, a Stanfordi Lineáris Gyorsító Központ kutatói. A Gizmodo beszámolója szerint a szakembereknek magas energiájú röntgensugarak segítségével sikerült felfedezniük egy ősi görög orvosi szöveget, amelyet egy vallásos zsoltár “rejtett el”.

A kutatók az Egyiptomban a Sínai-félszigeten található Szent Katalin-kolostorból, a 10. században pergamenre íródott zsoltárt közel fénysebességre gyorsított elektronokkal szkennelték. Kiderült, a pergamenen korábban egy másik szöveg állt, amelynek betűit lekaparták.

Kiderült, az eredeti szöveg az ókori görög orvostól, Galénosztól származott, amit az orvos halála (valamikor 200 körül) után néhány száz évvel fordítottak le az ősi szír nyelvre.

Galéneosz munkássága rendkívül fontos volt, és több mint 1000 évvel halála után is meghatározó volt. Anatómiai tanulmányaihoz majmokat használt (embert ugyanis nem boncolhatott), tanai pedig az 1500-as évek közepéig az orvostudomány alapjául szolgáltak. Egyik legfontosabb felfedezése volt például, hogy az artériák vért, nem pedig levegőt szállítanak – ahogy azt korábban gondolták.

A kutatók hamarosan mind a 26 oldalt átszkennelik majd. Egy oldal vizsgálata 10 órát vesz igénybe.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up