felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Kifejlesztették a mesterséges “idegszálat” robotokhoz

Kifejlesztették a mesterséges “idegszálat” robotokhoz

Első ízben fejlesztettek ki “idegszálat” robotok számára német és svájci kutatók. A tapintás érzékelését egy különböző anyagokból álló elasztikus “szuperrost” segítségével tették lehetővé, melyet a robot ujjára helyeztek.

Áttörést hozhat a Lausanne-i Szövetségi Műszaki Egyetem (EPFL), a Svájci Szövetségi Anyagtudományi és Technológiai Laboratórium (EMPA), valamint a Berlini Műszaki Egyetem kutatóinak közös munkája.

Az általuk megalkotott mesterséges “ideg” egy elasztikus rostból áll, amelybe különböző anyagokat, például elektródákat és polimer nanokompozitokat integráltak. A rost nagyon precízen képes felismerni mindenfajta nyomást, amely éri. Képes akár mérete 500-szorosára nyúlni, majd visszaállni eredeti méretére – áll az Advanced Materials című tudományos szaklapban megjelent tanulmányban.

A fejlesztés a kutatók reményeik szerint áttörést hozhat nem csak a robotikában, de okos ruhaanyagok és jobb orvosi implantátumok terén is. A kifejlesztett eljárás révén rövid idő alatt akár több száz méter hosszú rost is készülhet.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up