felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Először sikerült megtalálni, hogy honnan jött egy galaxisunkon kívülről érkező neutrínó

Először sikerült megtalálni, hogy honnan jött egy galaxisunkon kívülről érkező neutrínó

Csütörtökön jelentették be csillagászok, hogy az galaxisunkon kívülről származó neutrínót detektáltak, és most először sikerült azonosítani a forrását. A neutrínók olyan szubatomi részecskék, melyeknek nincs elektromos töltése és szinte tömege sem. Éppen ezért rendkívül nehéz kimutatni őket, hiszen rendkívül közömbösek bármiféle anyaggal szemben, közben viszont ott vannak mindenhol, a testünkön is sokezer milliárd ilyen részecske halad át minden másodpercben. Az univerzum sznobjainak is nevezik őket, mivel nem nagyon vesznek tudomást bármi másról maguk körül.

A Science-ben megjelent két tanulmányból kiderül, hogy a neutrínó egy aktív galaxismagból, azaz egy blazárból származhat. A TXS 0506+056 névre keresztelt blazár mintegy négymilliárd fényévnyire fekszik a Földtől.

A neutrínót egy ötezer szenzorból álló rendszer észlelte, amely a Déli-sarknál fekszik. Az észlelés tavaly szeptemberben történt, mostanra lett belőle megerősített tanulmány. A kutatók nagyon lelkesek, abban bíznak, hogy a felfedezés révén új eszközök nyílhatnak a kozmosz megismerésére. Azt ugyanis régóta feltételezik a csillagászok és fizikusok, hogy ezek a fura szellemrészecskék rejthetik az univerzum egykét legnagyobb rejtélyének a kulcsát, például hogy hogyan kerekedett felül az anyag az ősrobbanás után. 

Az IceCube-ot épp a neutrínók észrevehetetlensége hívta életre, 2010-ben hozták létre ezt a hatalmas detektort. 

Forrás: space.com – 444.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up