felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Ki ne hagyja: élete csillaghullását láthatja a hétvégén, érkeznek a Perszeidák

Ki ne hagyja: élete csillaghullását láthatja a hétvégén, érkeznek a Perszeidák

Szakértők szerint igazi show-műsorra számíthatunk, a meteorraj ugyanis idén újholdkor érkezik, így a sötétebb égbolton még jobban látszanak majd a fények.

Minden évben augusztus közepén érkeznek el hozzánk a Perszeidák. A meteorraj idén augusztus 11-13. között lesz a leglátványosabb, ráadásul – mivel újholdkor érkezik – a sötétebb égbolton igazi show-műsort láthatunk majd – írja a Curiosity.

A Perszeidák – tévesen – a Perseus csillagkép után kapták a nevüket, a korábbi elképzelés ugyanis az volt, hogy a meteorok az évnek ebben az időszakában a Perseus csillagai között keletkeznek. Ez azonban nem igaz: a Perseus csillagai körülbelül száz fényévnyire vannak egymástól, a távolság miatt pedig lehetetlen, hogy tevékenységeik következtében meteorok képződjenek.

A Perszeidák származási helye valójában a Swift-Tuttle üstökös. Amit az égbolton augusztusban látunk, nem más, mint az üstökösről leváló törmelékek fénye, amikor belép a Föld légterébe. Az üstökös csak 133 évente kerül közel bolygónkhoz, ám ez nem jelent akadályt: a Föld Nap körüli keringése közben minden évben egyszer közel kerülünk az üstökös által hátrahagyott törmelékhez, amit aztán a légtérbe való belépés után hullócsillagokként felvillanni látunk az éjszakai égbolton.

Forrás: curiosity.com – hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up