felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Hogy kerül az Antarktiszra egy tökéletesen négyszögletes jéghegy?

Hogy kerül az Antarktiszra egy tökéletesen négyszögletes jéghegy?

Első látásra meghökkentő fotó került ki a NASA Twitterére a múlt hét végén. A képen látható antarktiszi jéghegy szinte tökéletesen négyszögletes és lapos, mintha csak valaki méretre vágta volna, vagy ugyanazok a rejtélyes földönkívüliek rakták volna oda, akik a 2001: Űrodüsszeia monolitját. 

Erről azonban nincs szó a Livescience cikke szerint, amelyben a téma egy szakértője, Kelly Brunt a University of Maryland kutatója magyarázza el, mi ez az egész.

Brunt a portálnak elmondta, alapvetően kétféle jéghegytípus létezik. Az egyik, amire mindenki gondolni szokott, ha meghallja a jéghegy szót: az óriási, vízből kimagasodó prizmaforma valami, tudják, ami a Titanicot is elsüllyesztette. Itt viszont a másik fajtával van dolgunk, az úgynevezett tabular, magyarul táblás jégheggyel, amire jellemző, hogy hosszú és lapos, ez a most észlelt csak szokatlan szabályosságával tűnik ki.

A táblás jégyhegy a selfjég (a partról a tengerre benyúló jégtömeg) széléről válik le, ez a mostani a cikk szerint a Larcen C nevű jégselfről olvadt le. Brunt azt mondta, ezt a folyamatot nagyjából úgy kell elképzelni, mint amikor túl hosszúra nő valakinek a körme, és a vége letörik. A törés eredményeképpen a táblás jéghegyek gyakran vesznek fel geometrikus formát. 

Erre a típusra is igaz, hogy a jéghegy teljes tömegének csak mintegy 10 százaléka lóg ki a vízből. Nehéz megmondani, mekkora lehet, de a kép alapján talán az 1 mérföldes hosszúságot is eléri, és nagyon frissnek néz ki.

Brunt a jéghegy lapossága ellenére sem tanácsolná, hogy valaki sétálni próbáljon rajta: bár felborulni nem fog, bármelyik pillanatban tovább törhet. 

Forrás: index.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up