felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Hatalmas lézerrel hívná fel magunkra egy feltételezett idegen civilizáció figyelmét egy amerikai kutató

Hatalmas lézerrel hívná fel magunkra egy feltételezett idegen civilizáció figyelmét egy amerikai kutató

Hatalmas lézerrel hívná fel magunkra egy feltételezett idegen civilizáció figyelmét egy amerikai kutató.

A nem mindennapi terv a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) tudósának fejéből pattant ki.Eszerint készítenének egy 1-2 megawatt teljesítményű lézert, valamint egy hozzá tartozó, 30 méter átmérőjű tükröt, majd az infravörös tartományban észlelhető sugarat kilőnék valamely általunk ismert, Földhöz hasonló tulajdonságokkal bíró, Naprendszeren túli bolygó irányába.Amennyiben a planétán él olyan faj, aminek technikai fejlettsége picivel meghaladja a miénket, észlelni tudná a jelet.

A The Astrophysical Journal című szakfolyóirat szerzője, James Clark szerint nem biztos, hogy elsőre világossá válna a feltételezett földönkívüliek számára, hogy fel akarjuk velük venni a kapcsolatot, de mindenképpen felkeltené figyelmüket a különös szignál.

Persze van egy aprócska – vagyis annál lényegesen termetesebb – probléma, amit Napnak hívunk;központi csillagunk maga is bocsát ki erős infravörös sugárzást.Erre is van egy megoldása Clarknak: nem folyamatosan világítanának, hanem villognának a lézerrel. Ezzel még nem nyomnák le a Nap teljesítményét, de eléggé furcsává válna a viselkedése az idegeneknek ahhoz, hogy tanulmányozzák a körülötte keringő égitesteket. Ehhez persze az is kell, hogy ők is vizsgálják az idegen világokat, akárcsak mi, de ha önnön kíváncsiságunkból indulunk ki, feltételezhetjük, az intelligencia velejárója a határtalan tudásvágy.

A furán villogó Nap

Normál esetben a csillagok – köztük a Nap – fényességében variációk tapasztalhatók, amiknek viszont megvan a maguk jól felismerhető mintázata. Ebbe zavarna bele a lézer, ami a fényességváltozásokat szokatlanná tenné egy távoli megfigyelő számára.

Ha az idegeneknek sikerül értelmezniük a jeleket, a kutató szerint a lézerekkel egy kommunikációs csatorna is felállítható. Az intergalaktikus tárgyalás azonban nagyon lassú lesz, az információtovábbítás sebessége várhatóan 2 megabit per másodperc körül alakul, a kapcsolatfelvételt pedig tovább nehezíti, hogy a fény vákuumbéli terjedési sebességének felső határa van (300 ezer km/s).

Vannak kockázatai is a vállalkozásnak:bár az emberi szem nem érzékeli, a célpont olyan erejű infravörös sugárzást kapna, hogy az esetleg károsítaná a megfigyelők látását.Szintén kérdéses, hogy érdemes-e felhívni magunkra a figyelmet, hiszen – ahogy arra a nemrég elhunyt Stephen Hawking számtalan alkalommal figyelmeztetett – egy tőlünk jóval fejlettebb földönkívüli faj játszi könnyedséggel leigázhatna minket, ahogyan azt a hódító európaiak tették annak idején az amerikai őslakosokkal.

Forrás: livescience.com – origo.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up