felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Atomtemető a Mecsekben: 300 ezer évig kell bírnia

Atomtemető a Mecsekben: 300 ezer évig kell bírnia

Jogos elvárás, hogy aki szemetet termel, oldja is meg annak elhelyezését. Magyarország atomhulladék-tárolója a tervek szerint a Mecsekben lesz 1000 méter mélyen, a létesítménynek 300 ezer évig kell bírnia. A jó hír: 30 ezer év múlva a bezárt anyag sugárzása a mostani 10 ezred részére csökken.

Az atomenergia az elektromos áram előállításának tiszta és olcsó forrása, Magyarország ráadásul most készül meghosszabbítani a paksi termelést. A két legnagyobb kérdőjelet az esetleges baleset miatti kockázat, illetve az elhasznált fűtőanyag biztonságos elhelyezése mellé tehetjük.

Jelenleg még sehol a világon nem üzemel tároló, miközben egyre több az atomhulladék, és valamit kezdeni kell vele.

Mégpedig itthon, helyi szinten. Ezért folynak kutatások a Mecsekben, a feladat pedig: a kiégett paksi fűtőelemek biztonságos tárolása 300 ezer évig.

Egyre csak gyűlik és gyűlik

A hulladéknak három fajtája van a sugárzás mértéke, ha úgy tetszik „veszélyesség” szerint osztályozva:

Kis aktivitású hulladék: elszennyezett ruhák, szerszámok, a kutatólétesítményekből származó anyagok.

Nagy aktivitású hulladék: ezek már közvetlen veszélyt jelentő olyan anyagok, mint például a hűtővíz szűrésére, tisztítására használt iongyanta. Mostanra több, mint száz köbméternyi gyűlt össze belőle.

Kiégett fűtőelem: ez konkrétan a hasadóanyagot tartalmazó egység, amelyben a láncreakció folyik. Ezeket 3-4 évente cserélni kell, jelenleg 9000 kazettát tárolunk biztonságos, de ideiglenes helyen

– sorolja a 24.hu-nak Petőfi Gábor, az Országos Atomenergia Hivatal Műszaki Főosztályának vezetője.

A kiégett fűtőelemeket 1998-ig visszaszállítottuk Oroszországba, ahol az üzemanyag-kazettákból kinyerték a még használható uránt és plutóniumot, a maradékot pedig átmeneti tárolókba helyezték. Nekünk nem volt vele dolgunk. Csakhogy az oroszok jelezték: csak akkor vállalják a szétbontást, ha az újrahasznosítás során keletkező , valóban hulladéknak számító, erősen sugárzó anyagot is visszaküldik.

Ezért épült meg Pakson az átmeneti tároló létesítmény.

Itthon kell megoldani

A fűtőelemek tehát 3-4 év alatt használódnak el, ezután kiveszik őket a reaktorból, majd öt évre egy vízzel töltött, úgynevezett pihentetőmedencében hűtik tovább. Majd hermetikusan elzárt föld alatti kamrába kerülnek, ahol még mindig tovább kell hűlniük.

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up