felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Nem csak a macskákat, a szkarabeusz bogarakat is mumifikálták

Nem csak a macskákat, a szkarabeusz bogarakat is mumifikálták

Több tucat macska múmiájára bukkantak a kutatók egy ősi, eddig felfedezetlen, hatezer éves sírban, Kairó déli részén. A temetkezési helyről ritka, mumifikált szkarabeusz bogarak is előkerültek.

Három szarkofágba temették a macskákat

Különleges leletekre bukkantak a régészek egy hatezer éves temetkezési helyen, a Kairótól délre fekvő Saqqara piramis komplexum sarkánál, írja a The Guardian. A sírban megbújó hét szarkofág több tucat macska múmiát és ritkaságnak számító, mumifikált szkarabeusz bogarak gyűjteményét rejtette.

“A felfedezés annak az egyiptomi, régészeti küldetésnek a részét képezi, amelyet még áprilisban indítottunk el.” – mondta Khaled el-Enany, egyiptomi régiségügyi miniszter. – “A hét síremlék közül háromban macskák tucatnyi múmiáját találtuk.”

A sír az egyiptomi ötödik dinasztia korából származik, akik időszámításunk előtt mintegy háromezer évvel uralkodtak az országban. A homlokzata és ajtaja szokatlan módon, teljesen épen maradt.

Mohamed Youssef, a Saqqara terület igazgatója szerint ez azt jelenti, hogy a tartalma egészen eddig érintetlen maradt. Hozzátette, hogy a terület további feltárását tervezik a következő hetekben.

Macskaszobrokra is bukkantak a múmiák mellett

A sírban is szent állatként tekintettek a bogarakra

A hatezer éves sír az ősi Egyiptomban istenként tisztelt macskákon túl más titkokat is rejtett. A tucatnyi macskamúmiával együtt eltemettek száz darab, fából készült, aranyozott és bronz macskaszobrot, amelyeket Bastet macska istennőnek szenteltek.

“A küldetéssel feltártuk a szkarabeusz bogarak első mumifikált testeit.” – mondta Mostafa Waziri, az Egyiptomi Legfelsőbb Régiségek Tanácsának vezetője. – “A téglalap alakú, boltíves fedelű, mészkő szarkofágban két ilyen mumifikált lényt találtunk, míg három, fekete festékkel díszített másikat a sír egy másik részén.”

A szkarabeusz bogarak emellett még egy, kisebb szarkofágban is felbukkantak. Egyiptomi neve, a heper megegyezik a hajnali Nap nevével, és egyben újjászületést, megtestesülést is jelent. Alakját az egyiptomiak több mázsás emlékműveken is megmintázták.

“A mumifikált szkarabeusz bogár rendkívül egyedi és igen ritka.” – tette hozzá Waziri. – „Néhány nappal a sírok felfedezése előtt, a lezárt koporsókon már láttuk a szkarabeusz bogarak sokat sejtető rajzait. Korábban soha nem hallottunk arról, hogy ezeket az állatokat valaha mumifikálták volna.”

Mumifikált szkarabeusz bogarak

Állatok motívumai díszítették a szarkofágot

A macskák különleges helyet foglaltak el az ókori Egyiptomban, és vallásos áldozatként gyakran mumifikálták őket.A Saqqara piramis komplexum másik oldalán a régészek emellett felfedeztek még egy különleges gyűjteményt: a szintén fából készült, aranyozott oroszlán, tehén és sólyom szoborcsoportját.A sírban továbbá festett kobra és krokodil motívummal ellátott szarkofágra is bukkantak, amelyben olyan, különböző tárgyak hevertek, mint amulettek, kerámia edények, íróeszközök és papirusz kosarak.

Forrás: origo.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up