felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Lenyűgöző timelapse videó: így néz ki az űrből egy földi rakétakilövés

Lenyűgöző timelapse videó: így néz ki az űrből egy földi rakétakilövés

A német Alexander Gerst űrhajós a Nemzetköz Űrállomás (ISS) fedélzetéről rögzítette, ahogy Bajkonurból fellövik a Progress űrhajót.

Az űrkutatásért rajongók számára egészen bitosan ismerősen cseng Alexander Gerst neve, aki az Európai Űrügynökség űrhajósaként szolgál a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. Gerst zenélt már együtt a világűrből a német Kraftwerk zenekarral, legutóbb pedig azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy csomag floppylemezt talált a ISS egyik szekrényében. Most egy újabb különlegességgel állt elő, amit még Hollywood is megirigyelhet.

Az űrhajós egy timelapse videót készített arról, ahogy 2018. november 16-án a bajkonuri űrközpontból fellövik a Szojuz MSZ-10-et, ami mintegy 2564 kg rakományt szállított az űrállomás felé.

Az ISS nagyjából 400 km-es magasságban keringett, és mintgy 28 000 km/h-s sebességgel száguldott el Bajkonur felett, amikor az űrhajót elindították. Ezek után két napba telt, mire a rakomány elérte az ISS-t.

Gerst a fellövés pillanatait vette fel, majd 8-16x-os sebességgel játszotta vissza, így 15 perc történéseit tömörítette egyetlen percbe. A felvételen jól látni, ahogy a 7. másodpercben leválik a Szojuz-FG hordozórakéta, majd a 19. másodpercnél leválik a 2-es fázis is. A 34. másodpercnél ez utóbbi lép be a légtérbe, miután az összes üzemanyagát elégette. Miközben a rakéta elég a légkörben, a Progress űrhajó eléri az ISS pályáját, majd üldözőbe veszi azt.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up