felfedes.hu

UFO-k, Földönkívüliek, Űrkutatás, Tudomány, Alternatív médiaoldal

Kezdőlap » Felfedeztek egy „égi ereklyét” 13,7 milliárd évvel ezelőttről

Felfedeztek egy „égi ereklyét” 13,7 milliárd évvel ezelőttről

Az ősrobbanásból visszamaradt emléket, egy ősi gázfelhőt fedeztek fel ausztrál csillagászok. A különleges jelenség bepillantást enged a 13,7 milliárd évvel ezelőtti múltba.

A világ legerősebb optikai teleszkópjának használatával a melbourne-i Swinburne Műszaki Egyetem (SUT) kutatói azonosították az ősi gázfelhőt, amely állapota alapján az ősrobbanás alatt, vagy ahhoz időben nagyon közel alakulhatott ki.

Akármerre nézünk, az univerzumban lévő gáz felrobbant csillagokból származó nehéz elemekkel szennyezett. A most felfedezett gázfelhőben viszont a Napban lévő nehézelemarány tízezred részét sem éri el a nehéz elemek mennyisége – ha egyáltalán van belőle. Fred Robert, az SUT tudósa szerint ez a nagyon alacsony nehézelem-mennyiség döntő bizonyítéka annak, hogy az ősrobbanásból őrződött meg a felhő.

A Hawaiin lévő W.M. Keck Csillagvizsgáló tízméteres ikerteleszkópjainak használatával a tudósok meg tudták vizsgálni a felhő tulajdonságait egy szuperfényes kvazár háttérfénye segítségével, amely lehetővé tette, hogy a gázfelhőben lévő hidrogén felismerhetővé váljon.

Monthly Notices of the Royal Astronomical Society tudományos lap hasábjain később részletesen is bemutatandó felfedezés segítheti a csillagászokat annak megértésében, hogy az ősrobbanás után miért formálódtak egyes csillagok és galaxisok és mások miért haltak meg.

A tudósok éppen néhány hete számoltak be arról, hogy találtak egy 13,5 milliárd éves csillagot is.

Forrás: hvg.hu

Ossza meg ismerőseivel!
Scroll Up